Президентът Джо Байдън подготвя нова вълна от укази в петък, с които да увеличи раздаването на хранителни помощи за гладуващите американци покрай пандемията от коронавирус, предаде "Бизнес инсайдър".

Действията са далече по-ограничени по обхват от пакета от мерки на стойност 1,9 трилиона долара, който Байдън предложи. Но някои от тях могат да бъдат предприети незабавно.

Новият пакет изисква гласуване в Конгреса, което може да отнеме няколко седмици и вероятно ще бъде критикуван от републиканската опозиция.

"Американските граждани не могат да си позволят да чакат и толкова много висят на ръба. Те се нуждаят от помощ", заяви Брайън Дийз, икономически съветник на Байдън.

Ето някои от мерките, които Байдън планира да предприеме по данни на "Вашингтон пост":

  • Да нареди на Министерството на земеделието, което администрира програмата за раздаване на ваучери за храна, да увеличи с 15 процента ваучерите за семействата, които обикновено разчитат на предлаганата храна в училищата.
  • Да разшири достъпа до Програмата за допълнителна хранителна помощ, която да увеличи ваучерите за храна при най-бедните с около 15 процента на месец.
  • Да нареди на Министерството на финансите да ускори предоставянето на помощи за тези, които отговарят на условията, но все още не са ги получили.