На финала по американски футбол Супербоул на 7 февруари ще бъдат допуснати 22 000 зрители, 7500 от които ваксинирани здравни работници, съобщи Националната футболна лига (НФЛ) на САЩ.

По този начин НФЛ иска да изкаже благодарност на хората в здравната система, а въпросните лекари, сестри и санитари (предимно) са от Тампа, целия щат Флорида и ще влязат на стадион "Реймънд Джеймс" в южния град безплатно. 

Отделно от това 32-та отбора от лигата също имат право да изпратят на мача медицински специалисти, избрани от тях и също ваксинирани.

Арената в Тампа е с капацитет между 66 хиляди и 74 512 места, което означава, че една трета от седалките ще бъдат заети. А по време на двубоя и цялата седмица преди това лекарите ще получат и други почести, обеща босът на НФЛ Роджър Гудел.

Супербоул всяка година е сред най-големите събития отвъд океана - най-голямото телевизионно, като аудиторията средно е около 100 милиона зрители. 

Независимо от кризата с пандемията мачът остава много комерсиален. Телевизия Си Би Ес продава рекламата на доста високи ставки - за около 5,5-5,6 милиона долара за 30 секунди. Толкова вървеше и през миналата година. Доста големи компании, които неизменно отделят големи бюджети за финала, обявиха, че тази година пропускат или броят на спотовете им ще е по-малък от обикновено.

На полувремето шоу ще изнесе канадският изпълнител The Weekend, а националният химн преди срещата ще изпълнят кънтри звездата Ерик Чърч и певицата Жасмин Съливан.

Кои ще спорят на Супербоул ще стане ясно в неделя, когато са финалите на двете конференции.

В решителния сблъсък на Американската шампионът "Канзас Сити Чийфс" приема "Бъфало Билс", а в Националната "Грийн Бей Пакърс" домакинства на "Тампа Бей Бъканиърс". Вторият (първи по програма) е по-интересният. В него се противопоставят звездите и величия на играта Аарън Роджърс и Том Брейди.

Брейди е рекордьор по титли и пред завръщане на Супербоул, след като през миналата година напусна "Ню Инглънд Пейтриътс" и се премести във Флорида. Ако "Тампа Бей" спечели, ще домакинства на финала на собствения си стадион. Тимът е собственост на семейство Глейзър, което притежава и "Манчестър Юнайтед".