Петнадесет минути почивка даде съдът по делото срещу бившия шеф на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, защото Филип Златанов се почувства зле, предаде "24 часа". 

Той се масажираше в сърдечната област, когато съдия Иван Стойчев, който е докладчик по делото, го прикани да даде обяснение.

След консултация с адвокатите му те поискаха почивка. Лекар от Съдебната палата дойде да премери кръвното на Златанов по време на почивката. Той дори поиска отлагане на цялото заседание, но магистратите отхвърлиха такъв вариант.

След почивката стана ясно, че ще се произнесат присъдата си до месец.

Чий е този почерк

По-рано по време на процеса стана ясно, че бившият председател на Комисията за конфликт на интереси е написал собственоръчно 29 страници от тефтера, а първата експертиза е по техните оригинали. Това каза пред Софийския апелативен съд вещото лице Валери Костадинов, съобщи БГНЕС.

Костадинов работил и по версия, че написаното е дело на бившата депутатка от ГЕРБ Искра Фидосова, но категорично установил, че почеркът е на Златанов и версията отпаднала. Когато вещото лице изследвало записките, е имало само един бележник. За втория научило от медиите. Костадинов го е изследвал в Столичното следствие, никога не му е било отказвано да му бъде дадена стая там и всичко, от което има нужда за работата си.

След като бе разпитан, Костадинов попита кой е виновникът за цялата тази истерия в държавата и защо се стигна дотук.

"Този "кой" въведе заблуждение в следствието, следствието от своя страна заблуди прокуратурата и прокуратурата заблуди съда и оттам цялата държава. Питам аз кой е този "кой", който каза, че експертизата на Филип Златанов е правена на ксерокопие върху ксерокопие, което въобще не отговаря на истината. Най-лесно е да се даде на обществото това, което боде окото, а другото да се прикрива. Там търсете човека, направил тези изявления“, бе категоричен Костадинов.

По-рано защитата на Златанов поиска отвод на вещото лице, изготвило експертизата за почерка.

"Аз не съм виждал никакви тефтери от лятото на миналата година", това каза Златанов преди да влезе в съда.

Адвокатката му Ирен Савова пък заяви, че тефтерите в цялост не са представяни никога на нито една медия.

Кой да бъде "ударен" и кой "оправен"

Припомняме, че те бяха откраднати, а градският прокурор на София Христо Динев разпореди незабавна проверка за откраднатите дневници. Те са доказателства по делото срещу Златанов и са били предоставени на вещото лице Стефан Бенчев за графическа експертиза с постановление на следовател от 30 септември 2014 г. На 29 октомври 2014 г. следовател е изискал обратно бележниците от Бенчев във връзка със заседанието по делото на Софийски апелативен съд. На 5 ноември 2014 г. Стефан Бенчев е подал сигнал в 06 РУП - СДВР, с който уведомява органите на реда, че от автомобила му са изчезнали документи и лични вещи. Между документите са били и двата тефтера. Образувано е досъдебно производство срещу неизвестен извършител за кражба.

В тефтерчетата на Филип Златанов се съдържа информация с указания кой да бъде "ударен" и кой "оправен". В тях фигурираха инициалите - И.Ф., Б.Б. и Ц.Ц., Д.П., както и името на президента. На първа инстанция Филип Златанов бе осъден на 3 години и половина затвор. Според запознати изчезването на тефтерчетата и липсата на заключение по назначената графологична експертиза може да срине делото.