Асоциацията на заведенията и Сдружението на заведенията в България се отказват на този етап от обявената възможност за протестно отваряне на своите обекти, което би било съзнателно нарушаване на заповедите на здравните власти. Това заяви пред бТВ днес лицето на ресторантьорския бранш у нас Ричард Алибегов. 

Интересното е, че отказът от крайната мярка не е заради епидемиологичната обстановка, от любов към разпоредбите или просто някакво стратегическо изчакване. Оказва се, че според Алибегов здравният министър проф. Костадин Ангелов се е "заял" с тях и ако сега стигнат до протестно отваряне и броят на заразените се увеличи отново, то те ще бъдат сочени с пръст като виновници за това. 

Още в понеделник вечерта Асоциацията и Сдружението на заведенията поискаха оставката на проф. Ангелов, твърдейки, че той води лична война с бранша. Писмото им дойде в деня, в който стана ясно, че от началото на февруари се готви отваряне на фитнеси и магазини в моловете, но не и на заведенията. 

Иначе Алибегов обясни, че обявеният през миналата седмица протест ще се състои. Той ще бъде пред Министерския съвет утре и на него се очаквало да дойдат много от представителите на бранша - от служителите до собствениците на обектите. 

"Около 30% от заведенията са фалирали и въобще няма да отворят, а с всеки изминал ден този процент се увеличава. А през това време здравните власти разделят бранша - едни може да работят, другите - не", заяви Алибегов, имайки предвид, че в момента е позволено ресторант в хотел да работи, а ресторант до хотел - не. 

Бизнесменът коментира и другата проблемна ситуация с втория локдаун - обещаните от държавата обезщетения. Въпреки че вече почти 3 месеца определени икономически категории не работят въобще, властта все още не е изплатила никакви компенсации. Не са изплатени дори грантовите пари, които трябва да покрият щети от първия локдаун през март. От тази седмица пари са започнали да получават единствено служителите в заведенията по мярката за 24 лв. на ден от социалното министерство.

"Ние имаме икономически искания - да бъдат изплатени обезщетенията на служителите, на бизнеса и да работим. Дистанцираме се от всички партии и политици. Искаме да работим", каза той. 

Накрая Алибегов обясни, че целият бранш е наясно, че никой няма да бъде оставен да работи на 100% от възможностите си, но и че дори на 50% от капацитета си ще могат да поддържат бизнеса жив и да плащат на служителите си. 

"Добре е да се завърти малко колелото", каза той.

Лекарският съюз брани здравния министър

Българският лекарски съюз е силно обезпокоен и с тревога следи нарастващото напрежение сред обществото заради действащите противоепидемични мерки и тяхното прилагане, се казва в позиция на съсловната организация.

БЛС е наясно, че зад всеки затворен бизнес и зад всяко закрито работно място стоят човешки съдби и всеки български гражданин трябва да трябва да бъде убеден, че мерките, които се взимат целят единствено и само опазването на живота и здравето на хората, се казва още там.

"На този фон е неприемливо борбата с епидемията да се определя като лична вендета на министъра на здравеопазването и да се внушава, че действията на проф. Ангелов са плод на „лично отношение“. Грозно и недопустимо е да се напада човекът, извел като приоритет опазването на живота, както на медиците, така и на всеки един български гражданин. Не е редно да се прави съпоставка, и то в национален ефир, на една тъмна епоха, свързана с физическото ликвидиране на 6 млн. души и днешните икономически трудности, в които се намира целият свят. Целенасоченото отнемане на живота няма нищо общо със стремежа за неговото опазване.

В условията на най-голямата криза от Втората световна война насам е недопустимо да има други приоритети освен здравето. Единствен приоритет е и трябва да бъде животът. А балансираното, рационално и гъвкаво управление на мерките, заедно с осъзнаването на необходимостта от тяхното стриктно спазване, са определящи за това как ще продължим да функционираме като общество.

Тук е мястото да заявим, че БЛС застава категорично зад действията на министъра на здравеопазването и призовава за разумно говорене и конструктивен диалог, ясно осъзнавайки необходимостта, че от нас, лекарите се изисква да даваме навременни и ясни отговори на поставените от обществото въпроси", написаха още от лекарския съюз.

.