Американският гигант във фармацията, медицинските и хигиенните продукти Johnson & Johnson съобщи днес, че скоро ще обяви информация за дългоочакваната си ваксина против коронавирус, предаде Ройтерс.

Това би била третата в САЩ и осмата в света ваксина след досега обявени като готови от САЩ, Великобритания, Русия и Китай.

Ваксината на  Johnson & Johnson се очаква напрегнато, защото тя може да бъде първата, която се поставя в една доза. Всички останали досега изискват две инжектирания. Това означава, че имунизацията с новата ваксина би могла да върви два пъти по-бързо.

Според Блумбърг тя ще бъде и най-лесната за транспортиране и съхранение, защото изисква стандартна хладилна температура.

Според съобщение на Блумбърг от миналата събота Johnson & Johnson вече имат достатъчно данни от последната фаза на изпитания на ваксината върху 45 000 доброволци и ще бъдат готови с резултатите от анализа им, оценките за безопасността и ефикасността и заявленията за одобрение от властите в САЩ и другаде по света през последната седмица на януари т. г. или първата седмица на февруари.

Самият процес на одобрение би отнел поне още две седмици в САЩ. Според експерти, цитирани от Блумбърг, прилагането на тази ваксина можем да очакваме не по-рано от началото на март. 

Johnson & Johnson прогнозира, че коригираната му печалба за 2021 година ще бъде между $9,40 и  $9,60 за акция, сравнено с предвижданията на анализаторите за $8,99 за акция, предаде днес Ройтерс.

През второто тримесечие на миналата година печалбата на компанията падна с 56.7% дo $1,74 милиарда; тя отчете и съдебни разходи от $2,9 милиарда долара през четвъртото тримесечие, припомни агенцията.