Лявоцентристкото правителство на Италия подаде днес оставка при рискован ход, който може да доведе до предсрочни избори и да върне на власт крайната десница.

Безпартийният министър-председател Джузепе Конте връчи оставката си на президента Серджо Матарела. Той ще започне утре следобед консултации с политическите сили за това на кого да възложи да сформира нов кабинет и да събере мнозинство в раздробения парламент, предадоха италианските медии.

Италия е сред най-тежко пострадалите от пандемията държави в Европа с близо 2,6 милиона заразени и 86 000 починали от COVID-19.

Лявоцентристката Демократическа партия и антиелитисткото движение "Пет звезди", които са главните партии в управлявалата досега коалиция, са единодушни, че Матарела трябва да връчи мандата на Конте, политически неутрален професор по право, който сам предизвика "пилотирана" правителствена криза с надеждата да получи ново мнозинство в Сената, което загуби миналата седмица.

Към този ход го подтикна малката лява партия "Италия вива" на бившия премиер Матео Ренци, която излезе от правителството заради несъгласия с разпределението на средствата от европейския икономически план за възстановяване. Макар и да спечели вотове на доверие в двете камари на парламента след оттеглянето на Ренци, Конте изгуби мнозинството си в Сената, което му позволяваше да прокарва законодателство. Той сега се надява да го възстанови, като привлече "отговорни" сенатори от редиците на центристите и независимите. Но до вчера никой от тях не беше откликнал на апела му за ново мнозинство в името на "националната безопасност".

Конте се надява да убеди между 12 и 15 колебаещи се сенатори да подкрепят трето негово правителство пред заплахата от предсрочни избори, които биха преместили политическото махало от умерено ляво в крайно дясно„

Силвио Берлускони, четирикратният десен премиер, който оглавява сега опозиционната "Форца Италия" заяви вчера, че ако не бъде сформирано широко правителство на националното съгласие, ще се наложат предсрочни избори. Редовните трябва да бъдат след две години. С най-добри шансове да състави правителство след предсрочен вот е крайната десница, представена от "Лига"-та на Матео Салвини (20% от електоралните предпочитания) и по-малката консервативна и националистическа партия "Братята на Италия" на Джорджа Мелони (17%).

"Пет звезди", което беше първа политическа сила на изборите през 2018 г. сега е на четвърто място с 15%, демократите са втори с 20%.

Салвини, някога вицепремиер и министър на вътрешните работи в първите две правителства на Конте, е политикът с най-висок рейтинг в Италия.

След обявяването на оставката Салвини и Мелони заявиха твърдо, че няма да участват в нова "слепена" коалиция. На съвместо заседание партиите от умерената десница решиха, че биха участвали само в широко правителство на националното съгласие.