Допълнителни 613 316 лева отпусна правителството на днешното си заседание за подобряването на образователната инфраструктура в страната. Средствата са по линия на тригодишната програма на Министерството на образованието и науката за изграждане и реконструкция на ясли, детски градини и училища. Общо по програмата се предвижда да се отпуснат 210 млн. лв. – по 70 млн. лв. за всяка от трите години. Това съобщиха от правителствената информационна служба. 

„На 13 януари отпуснахме първите близо 2 милиона лева по линия на тригодишната програма“, припомни министър-председателят Бойко Борисов.

Премиерът посочи, че общо 136 проекта бяха одобрени миналата година, след като правителството прие програмата. За нови детски ясли и градини и надграждане на съществуващи са одобрени 89 предложения. Предвидено е 41 училища и 6 професионални гимназии да получат средства за нови сгради и учебни корпуси и реконструкция, надстрояване и пристрояване на съществуващите. 

Одобрените днес средства по програмата на МОН ще бъдат използвани за реконструкция на сградата на Професионалната гимназия по компютърни науки и математически анализи и за строеж на нова детска градина в Стара Загора, както и за изготвяне на проект за нов учебен блок на Първо основно училище „Св. Св. Кирил и Методий“ в Гоце Делчев. 

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев подчерта, че средствата за община Стара Загора ще помогнат за превръщането на града в един от центровете на развитие на информационните технологии.

„С програмата съдействаме на общината за преодоляване на недостига и на места в детските градини, както и цялостното подобряване на инфраструктурата в образованието в цялата страна“, допълни министър Вълчев, цитиран от пресслужбата на Министерския съвет.

 

Пари има и за заслони в Централен Балкан

Други 105 000 лева отпусна правителството за ремонт на три заслона, изграждане на един нов заслон, както и за заздравителен ремонт на пътеки в Национален парк „Централен Балкан“ в близост до град Калофер. С извършването на ремонтните дейности и изграждането на нов заслон ще се повиши сигурността за туристите, посещаващи тази част на планината.

По време на правителственото заседание кметът на Калофер Румен Стоянов отбеляза, че интересът към този участък на Национален парк „Централен Балкан“ е голям и новите и реновирани съоръжения ще са от полза за туристите.

„Връх Ботев и Райското пръскало се намират в нашето землище. Това са привлекателни центрове“, заяви Румен Стоянов, цитиран от пресслужбата на правителството. 

Кметът на Калофер добави, че с отпуснатите от правителството средства ще започнат строителните и ремонтните дейности веднага щом времето го позволява.