Договорът, сключен от AstraZeneca с Еврокомисията, не е задължение.

Това заяви днес изпълнителният директор на компанията Паскал Сорио пред германския вестник „Ди Велт“, предаде Ройтерс. Думите му са в отговор на въпроса за забавените доставки за ЕС.

Закъснялото решение на Съюза да сключи договор с  AstraZeneca месеци след Великобритания е означавало, че компанията няма достатъчно време да уреди проблемите и да създаде производствени линии с чуждестранните партньори.

„По принцип изоставаме с два месеца от там, където бихме искали да бъдем“, изтъква Сорио.

Вчера латвийският външен министър Едгарс Ринкевичс предупреди, че страните от ЕС могат да заведат дело срещу AstraZeneca.

През август 2020 г. ЕК се договори да закупи от компанията 300 милиона дози ваксина срещу COVID-19 за 750 милиона евро с възможност за допълнителни 100 милиона дози.

Три месеца по-рано Великобритания се договори за 100 милиона дози.

Паскал Сорио обаче твърди, че договорената с ЕС бройка не е задължителна:

„Това, което имаме в Европа, не е ангажимент, а са най-добри усилия. Причината да го кажем е, че тогава Европа искаше ваксините да й бъдат доставени горе-долу по същото време като на Великобритания, макар договорът да бе подписан три месеца по-късно.“

Тука има - тука нема среща

AstraZeneca отказа да участва в насрочената тази вечер среща с представители на ЕС, съобщиха източници от Еврокомисията пред „Политико“.

Това се случи няколко часа след публикуването на интервюто с Паскал Сорио.

Вместо участие в срещата от компанията ще отговорят писмено на искането на еврокомисаря по здравеопазването Стела Кириакиду за повече информация.

Говорителката на ЕК Дана Спинант потвърди, че от AstraZeneca са уведомили, че няма да участват. Самият управителен съвет, съставен от представители на Комисията и на 27-те страни членки, ще проведе срещата си.

От AstraZeneca обаче обявиха, че не са се оттегляли от разговори с ЕС и че неин представител планира да се срещне с представители на ЕК по-късно днес в Брюксел, предаде БТА, като цитира АП.

След това съобщение източници от ЕК казаха, че ще има среща с компанията.