Протестът на представители на ресторантьорския бизнес не мина без напрежение. По време на демонстрацията зам.-председателят на Народното събрание и лидер на НФСБ Валери Симеонов се появява на един от прозорците на бившия Партиен дом, в който вече заседава парламентът. Според видео, което бързо се разпространи в социалните мрежи, появата на политика на прозореца (макар от кадрите заради дистанцията и лошото качество да не се вижда почти нищо, още по-малко добре - б.р.) предизвиква след протестиращите викове „ей, боклук“ и други обиди. Фигурата от прозореца отговаря на протестиращите с невербален жест. Онлайн медията, разпространила клипа, а оттам и потребители в мрежата, обвиниха Симеонов, че е размахал среден пръст. 

Пред Клуб Z обаче Симеонов заяви, че това не е вярно и неоснователно е бил обвинен от тези, чиито интереси защитава. 

"На чист български език на това нещо му се казва „фейк нюз“ (от анг. ез. - фалшива новина, бел. ред.) или нещо подобно. Когато отворих прозореца, една част от периферията на протеста започна да крещи цинизми. Ако видите видеото, ще разберете за какво става въпрос. И аз показвам с показалеца към главата си като казвам: Къде ви е акълът? 

Аз подкрепям ресторантьорите и никой друг политик не ги е подкрепял така последователно. Да не говоря, че се мъча през Министерския съвет да облекча режима и да се отворят още на 1 февруари. И показвах с показалец главата си. След което излиза тази простотия", каза Симеонов. 

Само преди два дни Валери Симеонов - съвсем официално на пресконференция в Бургас, обяви, че подкрепя ресторантьорите в исканията им да бъдат отворени заведенията по-скоро. По думите му от 25 януари това трябва да стане на 4 февруари.

Лидерът на НФСБ подчерта, че говори за заведенията за хранене и за кафенетата, а не за нощните заведения, които са по-рискови заради това, че там все пак падат повече задръжки. Симеонов обясни, че според него връщането на учениците от 5-и до 12-и клас в училище е много по-рисково от отварянето на кафенетата и ресторантите. В училище децата поддържат по-близки отношения, докато в заведенията се спазва дистанция, каза Валери Симеонов.

"Няма как да се прехвърли заразата, при положение че е спазена дистанцията между масите и заведението е на 50% пълно. Рискът е много по-малък, отколкото в една учебна стая. От тази гледна точка смятам, че искането на ресторантьорите са основателни", заяви лидерът на НФСБ на 25 януари. 

И е единственият политик от управляващото мнозинство, заел тази позиция.