„Юнайтед Груп“, водещият доставчик на телекомуникационни услуги и медии в Югоизточна Европа, днес обяви, че е постигнато споразумение за придобиването на дружеството „Вестник Телеграф ЕООД“. Сделката е с досегашния му собственик  -  "Интръст" ЕАД, съобщиха официално от компанията купувач. 

"Интръст " ЕАД е собственост на депутата от ДПС и бизнесмен Делян Пеевски. 

„Развълнувани сме да обявим тази сделка. България е привлекателен пазар за „Юнайтед Груп“ и бизнесът с „Телеграф“ добре допълва другите ни медийни активи тук, давайки ни липсващия компонент – печатни медии“, каза изпълнителният директор на „Юнайтед Груп“ Виктория Боклаг.

„С „Телеграф“ като част от дейността ни, „Юнайтед Груп“ ще предлага пълния спектър от медийни услуги в България. Добавяме липсващото парче към пъзела, за да създадем 360-градусов бизнес тук. Виждаме възможност за бъдещо подобряване на всички издания в групата на „Телеграф“, както и за преминаване към дигитално съдържание, което ще засили дигиталното ни портфолио в България“, каза Боклаг. 

"Юнайтед груп" на практика купува следните печатни медии: 

  • „Телеграф“ – най-големият ежедневник в страната 
  • „Монитор“ – национален политически и икономически ежедневник
  • „Мач Телеграф“ – водещ национален спортен ежедневник
  • „Политика“ – национален политически и икономически седмичник
  • „Europost“ – англоезичен седмичник
  • „Борба“ – регионален ежедневник от област Велико Търново

Очаква се сделката да приключи през първото тримесечие на 2021 г. и подлежи на обичайни регулаторни одобрения, казват от "Юнайтед груп" в съобщението. Преди дни сделката мина през КЗК - заедно с тази за покупка от "Юнайтед груп" и на "Нова броудкастинг груп", която вече е и финализирана. 

Купувачът припомня, че е влязъл на българския пазар, когато през 2019 г. спечели търг за придобиването на телекомуникационния оператор "Vivacom".