В реч на икономическия форум в Давос руският президент Владимир Путин разкритикува интернет гигантите, които според него "са вече фактически в конкуренция с държавите", предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Къде е границата между успеха на световна компания с популярни услуги и опитите за груб контрол на обществото по собствено усмотрение?", попита риторично Путин, намеквайки, че тази граница е вече премината и че са засегнати "основните човешки права".
"Наскоро видяхме това в САЩ", добави руският президент, който визираше блокирането на акаунта в Туитър на бившия американски президент Доналд

Тръмп след смъртоносния щурм на негови привърженици над Капитолия на 6 януари.
В Русия интернет остава относително свободен за разлика от традиционните медии и мнозина млади руснаци все повече се информират от платформи като ЮТюб, където видеоматериали на журналиста Юрий Дуд или опозиционера Алексей Навални събират десетки милиони гледания, отбелязва АФП.
Путин заяви още, че пандемията от COVID-19 може да се проточи, освен ако милиони хора не получат защита от вируса, предаде Ройтерс.
В речта си Путин също така призова за повече диалог между Русия и ЕС и по-положителен дневен ред за подобряване на обтегнатите отношения, които според него са довели до спад в търговския обмен.
Русия и ЕС са естествени партньори в икономиката и културата, подчерта той и призова за преодоляване на фобиите, предаде ДПА.
Връзките на Русия със Запада в момента отново се обтягат заради хвърлянето в затвора на критика на Кремъл Алексей Навални, отбелязва Ройтерс.
Руското външно министерство, цитирано от Интерфакс, заяви в тази връзка, че ситуацията с Навални може да подкопае възможността за развиване на сътрудничеството между Русия и ЕС.

Разговорът с Байдън бил по инициатива на Путин

Първият телефонен разговор на Путин с президента на САЩ Джо Байдън се е състоял по инициатива на руската страна, съобщи отделно днес прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

Той напомни, че разговорът между двамата президенти се е състоял вчера следобед и поясни, че Москва го е предложила, за да може също да поздрави Байдън за началото на работата му на поста президент на САЩ и за да се обсъдят актуални въпроси, на първо място решението за продължаване на договора за ядрените оръжия между САЩ и Русия Нов СТАРТ с пет години.

Песков отбеляза, че разговорите за рестартиране на отношенията между Русия и САЩ не почиват на реални основания и е неуместно самият термин да се използва.

Той заяви, че удължаването с пет години на действието на договора Нов СТАРТ е достатъчен срок за добра работа по него, било за ново удължаване, било за изготвяне на нов договор.

По този повод руският заместник-външен министър Сергей Рябков заяви, че Русия не разглежда възможността за ново удължаване на Нов СТАРТ.

"Договорът не предвижда следващо удължаване. В самия договор е предвидено еднократно удължаване за срок до пет години, така че трябва да работим по нещо, което ще го замени", каза Рябков.

Той добави, че не очаква подобряване на двустранните отношения след продължаването на договора.

В разговора между двамата президенти Джо Байдън е повдигнал въпроса за руския блогър Алексей Навални и получи необходимите разяснения от президента Путин, заяви Песков. Той не уточни кои аспекти от ситуацията с Навални са били обсъдени, а само каза, че са засягали въпросите, които е повдигнал Байдън, и не на всички тях е било отговорено.

Русия е готова да обсъди със САЩ запазване на договора "Открито небе", ако има такъв интерес от американска страна, каза Песков.

Сергей Рябков отбеляза, че засега администрацията на Байдън не е правила предложения по договора "Открито небе" и въпросът за излизането на Русия от него вече е принципно решен. Преди това САЩ също взеха решение да излязат от този договор.