Не търсете нови месии, вижте кой какво е направил.

С този предизборен призив съпредседателят на "Обединени патриоти" (ОП) и лидер на НФСБ Валери Симеонов се обърна от ефира на Нова тв към симпатизантите си и към гласоподавателите изобщо. Контекстът: засега социологическите агенции отреждат място на ОП "на ръба", т.е. коалицията може и да не влезе в 45-ото народно събрание, събирайки поне 4 на сто от гласовете.

От думите на Симеонов се разбра още, че НФСБ не е водила разговори за разширяване на коалицията с никой друг освен със сегашния си партньор ВМРО, но "даже там нямаме още подписано споразумение".

Разговорът започна с коментар на Симеонов за кадрите, на които му приписват, че показва неприличен жест към протестиралите вчера собственици и служители на заведенията. Още вчера той отрече да става въпрос за среден пръст и затвърди това и сега, определяйки твърденията за действията му като "преразказ по картинка". Посочи, че с действията си бил доказал, че не е страхливец - сам се бил изправил срещу Васил Божков и срещу шумните заведения. 

"Човек, който отваря прозореца, показва среден пръст и се скрива... Това е поведение на страхливец", заяви лидерът на НФСБ.

И отново напомни, че подкрепя собствениците на заведения в искането им за отваряне в началото на февруари, но не подкрепя акцията за самоволно и протестно отваряне, преди здравните власти да са разрешили това.

"Ако отворят, най-много да допринесат за напълването на хазната с глоби", посочи Симеонов.

А какви загуби търпи самият той - в битието си на хотелиер, който е и член на браншовата организация на хотелиерите и ресторантьорите, Симеонов не посочи. Припомни, че има два хотела с ресторантска част, единият от които почти не работел. Увери, че в работещия връщали хора, които идвали само заради ресторанта. След което даде заявка, че не се е възполвал от позицията си във властта, за да облагодетелства бизнеса си.

"Не съм си позволявал да ползвам каквито и да е било привилегии и пр. Аз съм собственик на телевизия, която никога не е излъчвала реклами на проектите на министерствата, които ги дават на всички медии", започна, визирайки СКАТ.

Не се е възползвал и за хотелите си - "мерките не са особено ефективни - 60/40, 80/20...". Симеонов обаче не се възползвал по други съображения, не заради неефективността на държавната помощ, или както стана ясно - от морални съображения.

Призна обаче, че мнозина в бранша не искат да се възползват от мерките, защото ще стане ясно, че сега укриват обороти.

"Има го (укриването на обороти). Аз мога ли да си го позволя според вас? Когато показалецът става среден пръст, а куфарът става торбичка "Била"?", дистанцира се Симеонов.

Той отвърна задочно и на обвиненията на депутата от БСП Румен Георгиев, че от НФСБ предлагат лобистки текстове "по втория начин", за да развиват дейност в язовир "Овчарица". "Вярно ли е, че направените предложения в Закона за водите, които се правят порочно между първо и второ четене в преходните и заключителни разпоредби в Закона за рибарството и аквакултурите, са лобистки и касаят фирма на Валери Симеонов? Вярно ли е, че в съседство на язовир "Овчарица" в друг воден обект е разположил незаконно садки и чрез направените предложения има интерес да развива дейност във въпросния язовир?", попита депутатът от левицата вчера по време на заседание на ресорната парламентарна комисия. И обвини Симеонов, че на изпроводяк от властта си тръгвал с язовир.

В отговор от ефир Симеонов заяви, че това е единственият охладителен язовир на "Мариците" и е обект от стратегическо значение за националната сигурност. НФСБ предлага той да мине на по-висока степен на отговорност и контрол. "Все едно Валери Симеонов да си тръгне със Странджа."

"Не познавам района, доскоро не знаех къде е язовир "Овчарица". Днес ще питам г-н Румен Георгиев лично в парламента и ще го гледам в очите - откъде измисли тази щуротия", заяви лидерът на НФСБ.

И изброи какви са бизнесите му: телекомуникационна фирма, СКАТ, двата хотела.

"Камо ли да въдя риби, жаби, раци или каквото и да е било. Сигурно ще ги изтрепя, то си има някаква специфика..."