Реформаторският блок ще настоява за публично изслушване на новия шеф на Фонда за гарантиране на влоговете в банките Радослав Миленков.

Това стана ясно днес от изказване на лидера на ДСБ и съпредседател на парламентарната група на РБ Радан Кънев след среща с финансовия министър Владислав Горанов и със самия Миленков в стаята на РБ в НС.

Миленков бе назначен изненадващо в сряда, с решение на Министерския съвет като точката за рокадата във фонда не беше предварително обявена в дневния ред и влезе в графата "допълнителни". Бързината на решението явно е подразнила коалиционният партньор РБ, тъй като оказа се, не е било съгласувано с него. Резерви по въпроса изрази Кънев тази сутрин при участието си в Нова тв.

След срещата в парламента стана ясно, че обяснението на Горанов е било същото като това на премиера Бойко Борисов от малко по-рано през деня: критичният момент изисквал и светкавични действия. Самият Горанов отказа коментари.

"Обяснението беше, да кажем, съдържателно. Дали е най-доброто или не е, то е, че в такива критични моменти е добре да се действа бързо, за да не се дава възможност заинтересовани лица да реализират своите планове. Пак казвам, дали е най-доброто обяснение или не е, не знам. Дали такова оправдание е подходящо е друг въпрос, но то е резонно", коментира обаче Кънев аргументите на Горанов.

При напускането на сградата на парламента пък Миленков се обърна към журналистите с думите: "Казвам се Радослав Миленков и ще бъда избран за председател на Фонда за гарантиране на влоговете в банките", предаде Офнюз.