Опасно за деца съдържание, реч на омразата, расизъм и ксенофобия, призиви за насилие, нагнетяване на етническо напрежение, дори и сексизъм  - това ще са част от нарушенията в онлайн пространството, за които ще следи Съветът за електронни медии (СЕМ), според новите правомощия на регулаторния орган.

В момента там тече трескава подготовка - набират се нови служители за мониторинг, след дни започва да се събират уведомления от сайтове, анализира се информация от агенции, които правят рейтинги на най-посещаваните медии в българското онлайн пространство. 

"До два месеца започваме работа", съобщи пред Клуб Z Бетина Жотева, председател на СЕМ. 

В края на декември влязоха в сила промените в Закона за радио и телевизията (ЗРТ), с които бяха адаптирани към българското законодателство новите текстове на европейската директива за аудиовизуалните медийни услуги. До момента под регулацията на СЕМ попадаха единствено електронните медии – радио и телевизия, а техните задължения за качество и отговорност за съдържанието са разписани в ЗРТ. В обхвата на закона обаче вече влизат и онлайн медии и социални мрежи, които имат оригинално видеосъдържание.

Новите разпоредби задължават дори онлайн медиите да спазват и професионалните стандарти, описани в Етичния кодекс на българските медии, разработен от Фондация „Национален съвет за журналистическа етика“ и националните етични правила за реклама и търговска комуникация, разработени от Сдружение „Национален съвет за саморегулация“.

На мониторинг ще подлежат, освен платформите за споделяне на видео като Facebook и YouТube, но и онлайн медии, които излъчват на живо, произвеждат собствени видеа или пък имат авторски предавания и студио с образ и звук. Ако видеата са елемент от съдържанието на публикацията в даден сайт, то онлайн медията не попада под мониторинга на СЕМ. Ще е под наблюдение обаче, ако сайтът има отделна секция, в която се събират видеа. Т.е. те са подредени в своеобразен каталог и могат да бъдат лесно потърсени и намерени като отделно съдържание. Засега ще се прави изключение за съдържание, което има само звук, уточни Жотева.

По думите на Жотева за големите световни онлайн платформи СЕМ ще може само да сезира централите на YouTube и Facebook, например.

"Тоест, ние когато забележим, че има някакъв такъв клип със съдържание, противоречащо на ЗРТ, изпращаме сигнала до централата, където вече се решава, каква да е съдбата на този клип", уточни тя. 

Преди да започне същинското наблюдение СЕМ ще даде срок от 10 дни на онлайн медиите да подадат уведомление, че поддържат и отделно собствено видеосъдържание. Съветът ще поддържа и публичен регистър, чиято информация ще се споделя с Европейската комисия. 

Бетина Жотева посочи, че регулаторният орган няма как да следи цялото онлайн пространство и ще се съсредоточи към най-големите сайтове и платформи. Изрази и надежда СЕМ да бъде сезиран от граждани, когато видят нарушители в интернет. А когато попаднат на онлайн медия, която нарушава разпоредбите на ЗРТ, но е без собственик и адрес за кореспонденция, ще се подават сигнали до звеното за киберпрестъпления на ГДБОП.

За нарушителите на разпоредбите на Закона за радиото и телевизията ще има и глоби, предупреди Бетина Жотева. Някои от тях достигат до 30 хил. лв.