Прокуратурата в Чехия е започнала разследване на сделката по продажбата на ТЕЦ "Варна" от чешката държавна компания ЧЕЗ и фирмата "Сигда" ООД на бившия министър в кабинета "Орешарски" Данаил Папазов. В момента централата е собственост на почетният председател на ДПС Ахмед Доган, но придобиването на мощностите от него не е предмет на разследването. 

Информацията за проверката на държавното обвинение в Прага дойде днес от местното издание seznampravi.cz. Целта на разследването е да се постигне яснота около голямата въпросителна - загуби ли контролираната от държавата CEZ от продажбата, тоест продала ли е така, че да се възползва от сделката повече купувачът Папазов. 

Става дума за сделката от края на октомври 2017 г. Към онзи момент ТЕЦ "Варна" бе със спряна дейност в продължение на повече от 2 години, защото не изпълнява европейските екологични норми. Чехите и българската дъщерна фирма ЧЕЗ България обаче смятаха инвестицията в очистващи системи за нерентабилна.

Бившият собственик обмисляше различни варианти за централата, включително и пренастройването й на газ. В крайна сметка я продаде. Тогава версията бе, че са водени преговори с различни потенциални купувачи, а "Сигда" ООД е дала най-добрата оферта. Управител на варненската фирма е транспорният министър в правителството на Пламен Орешарски и бивш шеф на пристанището Данаил Папазов, а собствеността бе на негова и на децата му.

През 2018 г. пък Папазов се раздели със собственост в "Сигда" ООД, като мажоритарните дялове бяха официално продадени на почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Обект са съмненията сега обаче е сделката от 2017 г., а не последвалата такава за собствеността в самата компания "Сигда". 

Преди време сигнал по сделката подаде депутат от опозиционната "Партия на пиратите". Именно по този сигнал сега прокуратурата обявява проверката. Според сенатор от партията става дума за ощетяване на чешката държава с почти 350 млн. евро. 

Сегашното разследване е започнато през декември, то е потвърдено от държавното обвинение пред местното издание, но прокурорът не е пожелал да коментира повече подробности, тъй като разследването е в ход. 

Припомняме, че същият чешки депутат - Лукаш Вегентнехт, който внесе сигнала в чешката прокуратура, направи същото и в българската софийска градска прокуратура. Преписката поседя там известно време, след което беше изпратена в специализираната прокуратура. 

В края на 2020 г. обаче, стана ясно, че обвинението не е намерило достатъчно данни за извършено престъпение. Неправителствената организация "Антикорупционен фонд", която си партнира с чешкия депутат, твърди, че в момента обжалва това решение. 

ТЕЦ "Варна" бе част от т.нар. студен резерв в България след спечелен търг и оттеглянето на държавната "Марица-Изток-2" от дейността, като държавата плаща за това. През юни тази година от Антикорпуционния фонд сигнализираха ДАНС, Министерството на енергетиката и Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) заради решението за студения резерв. Според АКФ техническата изправност на „ТЕЦ Варна“ ЕАД е под въпрос. И това представлява и евентуална заплаха за енергийната сигурност, като част от националната сигурност на България. 

Именно заради скандала с този договор, държавата бе принудена да го прекрати и да сложи край генерално на тези търгове. Това стана официално с последните промени в Закона за енергетиката от преди няколко дни.