Севернокорейският премиер Пак Пон Джу е изпратил поздравително писмо до Бойков Борисов по случай преизбирането му за министър-председател на България, съобщи държавната информационна агенция Корейската централна телеграфна агенция.

В писмото Пак Пон Джу пожелава на Борисов "успех в отговорната му работа за развитието и просперитета на страната, изразявайки вяра, че двустранните отношения на приятелство и сътрудничество ще стават още по-силни".

Факсимиле от информацията в държавната агенция.


Междувременно външният министър на Северна Корея Ри Су Йонг е изпратил подобно писмо до Даниел Митов за назначението му за външен министър на страната, се казва още в информацията на севернокорейската държавна агенция.

От Министерския съвет коментираха пред Клуб Z, че подобно писмо до тях не е достигало. Източник от Министерство на външните работи обаче сподели, че такъв поздрав има в действителност, но все още не е придвижен към МС чисто формално.

Новините за сътрудничество между България и Северна Корея обикновено придизвикват насмешка у нас - справедливо или не. Припомняме, че по време на кабинета "Орешарски" правителството взе решение на едно от редовните си заседания, да се поднови двустраннао споразумение за сътрудничество в областта на културата.

Това решение предизвика вълна от иронични коментари, но не се отчете, че въпросния документ, датиращ от 1970 г., е бил подновяван и по времето на Иван Костов, и на Симеон Сакскобургготски, и в първия мандат на Бойко Борисов.