Американската компания Apple продължава да мести производството си от континентален Китай. Новите заводи са в Индия и Виетнам, твърдят източници на Nikkei.

Производството дори на най-новия iPhone 12 в Индия вече трябва да започва, а към средата на годината се очаква да стартира и завод за iPad-и във Виетнам.

В Бангалор, Индия, тайванците от Wistron работят върху завод за 40 млн. долара, в който ще работят над 10 000 души. Очаква се той да е на пълна скорост през октомври, въпреки че вече има 1000 работници.

Apple още от 2019 г. даде знак, че иска да разнообрази производството си и да не остава зависима от Китай - както и от отношенията между Китай и САЩ, обтегнати по времето на президента Доналд Тръмп. Още от миналата година в Индия се произвеждаха по-старите или бюджетни iPhone 6S, XR и SE2020. 

Другото предимство за компанията в Купертино са по-ниските данъци както в Индия, така и във Виетнам, с които производствената цена на емблематичния флагман ще падне. Но потребителите няма да усетят това по никакъв начин - устройствата на Apple се продават на една и съща цена, където и да са произведени.