Доналд Тръмп назначи двама нови адвокати в екипа, който ще го защитава на делото за импийчмънта му в Сената, ден след като стана известно, че двама водещи адвокати напускат бившия президент заради разногласия как да се процедира при защитата, предаде Асошиейтед прес.

Екипът на Тръмп каза в събота, че адвокатите от Южна Каролина Буч Бауърс и Дебора Барбиър, които трябваше да го представляват на започващия следващата седмица процес, вече не са част от защитата.

Двамата нови адвокати са прокурорът от Алабама Дейвид Шон и Брус Кастър, прокурор от Пенсилвания.

В комюнике Тръмп заяви, че екипът му вече ще ръководят високоуважаваните адвокати Дейвид Шон и Брус Кастър, посочва Франс прес.

В изявления, разпространени от офиса на Тръмп, двамата юристи отбелязаха, че за тях е чест да се заемат с възложената им задача.

Силата на нашата конституция е напът да бъде подложена на изпитание, каквото не е имало досега в историята ни. Тя е здрава и непоклатима. Тя е документ, написан за векове и ще тържествува над партийните пристрастия отново и винаги, заяви Кастър, който е бил областен прокурор в окръг Монтгомъри, щата Пенсилвания, от 2000 до 2008 г.

Процесът срещу Тръмп - първият президент в американската история, подложен на импийчмънт два пъти - се основава на обвинения, че той е подтикнал поддръжниците си да щурмуват на 6 януари сградата на Конгреса, по време на заседанието за утвърждаване на изборната победа на Джо Байдън.

Републиканци и сътрудници на Тръмп дадоха да се разбере, че смятат да представят един прост аргумент на делото: че процесът срещу Тръмп е неконституционен, тъй като той вече не заема президентския пост.

Според комюникето от офиса на Тръмп Кастър и Шон са на мнение, че импийчмънтът е неконституционен.

Специалисти по право твърдят, че няма пречки за процес за импийчмънт, въпреки че Тръмп е напуснал Белия дом.

БТА