От днес - 1 февруари, България разхлабва своите противоепидемични мерки и след двумесечно затваряне, врати отварят магазините в моловете, кината, салоните за танци и фитнес залите. В същото време, отново от днес, шаловете и шлемовете вече не могат да се ползват като защитно средство срещу коронавируса. Вместо тях в затворените публични места ще трябва да се носят единствено и само маските за еднократна и многократна употреба. 

Така от днес започва да влиза в сила планът на правителството за постепенно разхлабване на мерките, който трябва да продължи с отварянето на заведенията от първи март, ако няма влошаване на епидемиологичната обстановка в страната. Днес се очакваше да станем свидетели на протестно отваряне на заведенията, които продължават да смятат, че са дискриминирани и трябва да имат право да работят, но вчера стана ясно, че собствениците на обектите са се отказали от тези радикални действия. 

Причината - нежеланието на бранша да навлече неприятности на своя персонал, който ще подлежи на глоби и наказателно преследване. Според БАЗ и СЗБ хората, които ще работят в тези обекти нямат никаква вина за случващото се и няма причина да носят тези последствия. 

Припомняме, че търговските центрове тип мол вече работят, но с намалено работно време - от 10:00 ч. сутринта до 21:00 ч. вечерта. Малолетни и непълнолетни лица могат да ги посещават, но само с придружител. Логиката зад рестрикцията е, че така ще се намали феноменът "разходка в мола" сред тийнейджърите. 

Киносалоните и танцовите студиа пък ще трябва да работят само на 30% от своя максимален капацитет и при спазване на задължителната физическа дистанция между хората в тях. 

Фитнесите отварят отново, но при използване на 50% от капацитета си. Всички отворени обекти трябва да изпълняват задължението си за дезинфекция и поддържане на всички други протиепидемични мерки. 

Днешното разхлабване на мерките засяга около 200 000 души, които работят под една или друга форма в тези браншове.