От утре, 2 февруари, до 30 април, влизащите в страната български граждани и лицата със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване на територията на България и членовете на техните семейства, които не представят документ за отрицателен резултат от проведен до 72 часа преди влизането у нас PCR тест, се поставят под карантина за срок от 10 дни, Това става ясно от заповед на министъра на здравеопазането Костадин Ангелов, публикувана на сайта на ведомството.

Дотук всъщност новина няма - това е факт от 26 януари.

Новото допълнение обаче е, че карантината се отменя в срок до 24 часа от предоставянето на документ, показващ отрицателен резултат от PCR тест. Това нарежда Ангелов с издадената днес заповед.

В заповедта се казва още, че директорите на регионалните здравни инспекции могат да отменят карантината на съответната група лица, пристигнали у нас в периода 29 януари - 1 февруари.

Условието е гражданите да представят документ, показващ отрицателен резултат от проведено в срок до 24 часа от влизането в сила на настоящата заповед PCR изследване. В тези случаи карантината се отменя до 24 часа след предоставянето на документа.

Междувременно също тази вечер стана известно, че близо 12 милиона души в ЕС са васкинирани срещу COVID-19.

Това съобщи Сандра Галина – директор на отдела по здравеопазване към Еврокомисията. Тя говори пред Комисията по бюджета в Европарламента.

Галина увери, че до лятото ЕС ще разполага с ваксините, необходими за имунизирането на 70 на сто от общо 447 милиона пълнолетни европейци.

Най-голямата опасност днес са новите щамове на вируса, каза още Сандра Галина. Това се дължи най-вече на необходимостта ваксините да бъдат разработвани допълнително, за да могат да противодействат.

Миналата година, когато ЕК е поръчала всички възможни количества, когато е сключвала рамковите споразумения с производителите. Те са се основавали на договори, изготвени от Италия, Германия, Нидерландия и Франция.