От 2023 г. автомобилите с марка Ford и Lincoln ще работят под операционната система Android, обявиха от детройтската компания.

Първоначално 6-годишното партньорство е прекрасна новина за Google, компанията, която спонсорира иначе отворения софтуер - всеки от милионите автомобили на Ford ще идва с предварително инсталирани приложения за популярни услуги. 

Важно е да се отбележи, че много автомобили вече идват с някаква форма на контролни таблети и системи за забавление, но обикновено те или не са интегрирани в колата, или ползват своя собствена ограничена операционна система. Tesla, която има един от най-добрите контролни таблети в автомобилите си, ползва модифицирана дистрибуция на операционната система Linux.

Ford и Google ще създадат специална група за сътрудничество, което ще разработва нови потребителски услуги, по всяка вероятност приложения, по-оптимизирани за употреба в автомобил. Ще се ползва вариация на Adroid, наречена Automotive.

Това ще обвърже различни модерни функции на автомобила с Google - например искания за сервизна поддръжка в реално време от автомобила. Ford ще ползва и Google Cloud като основен доставчик на облачни изчисления, с които колите в бъдеще ще могат да комуникират помежду си, за да избягват инциденти или да актуализират данните за трафика. Този подход ще подобри сериозно и услуги като Google Maps.

Разбира се, вече са налице специалисти по сигурност, които предупреждават, че шофьорите на бъдещето ще трябва да внимават за сигурността на личните си данни и данните за местоположение на колата си толкова, колкото и на своя смартфон.