Поредни оправдателни присъди по шумно "медийно" дело чете днес Специализираният наказателен съд. Оправданите са бившият областен управител на София Веселин Пенев и лицензираният оценител на държавни имоти Юлия Цекова.

Комплексът от сгради се намира на ъгъла на булевардите "Дондуков" и "В. Левски". След поредица от приватизационни сделки и раздробяване на имота на 3 части и близо 20 собственици, по отработен тертип част от него изгоря призори в неделя, 29 юли 2018 г.

Веселин Пенев

Парцелът е купен през 2016 г. от бившия управител на КТБ Янко Иванов – за впечатляващите 90 лв. на квадратен метър. Сделката е подписана от тогавашния областен управител Веселин Пенев, който и стана обвиняем за умишлена безстопанстеност заради нея. Имотът от 7,5 дка е бил продаден по време на неговия мандат за малко над 650 хил. лв. при реална пазарна цена от близо 11 млн. лева, смяташе прокуратурата. Обвиняема бе и оценителката на имота Юлия Димитрова-Цекова.

Столичната община ще задължи собственика на сградата да я възстанови в автентичния й вид, закани се след пожара кметицата на София Йорданка Фандъкова.

Както и Клуб Z писа, делото тръгна още в началото си в СГС с фалстарт. Прокуратурата внесе през януари 2017 г. обвинителния акт срещу Пенев и Цекова. На 25 септември същата година се състоя опит за първо съдебно заседание в Градския съд, което обаче се отложи поради нередовно упълномощаване.

Още тогава Веселин Пенев изрази удовлетворение, че най-после процесът тръгва по същество, за да се разбере, че прокуратурата има "фриволни" тълкувания на фактите.

После делото бе едно от тези, които се "преместиха" в Спецсъда поради промененото законодателство. Резултатът към днешна дата е оправдателната присъда на първа инстанция.

Тя подлежи на протест от прокуратурата, но според бТВ не е ясно дали това ще стане.