Руската коронавирусна ваксина „Спутник V“ има ефикасност от 91,6% и е безопасна, съобщава ТАСС, позовавайки се на данните от третата фаза от изпитанията на препарата, предаде ТАСС.

Данните са публикувани в авторитетното медицинско списание „Лансет“.

„Ефикасността на ваксината въз основа на потвърдените случаи на COVID-19 21 дни след първата доза от ваксината се съобщава като 91·6% ... и показаното намаляване на тежестта на заболяването след една доза е особено окуражаваща за текущите стратегии за пестене на дози“, се казва в публикацията.

От 19 866 доброволци, които са получили ваксината по време на опитите, 78 са се заразили.

При доброволците над 60-годишна възраст ефикасността е била дори малко по-висока - 91,8%.

„Спутник V“ осигурява пълна защита срещу тежки случаи на заболяването и е еднакво ефективна срещу всички известни щамове на коронавирус, включително новия „британски“.

ТАСС припомня, че засега само три ваксини в света показват ефективност над 90%. Другите две са на американо-германския тандем Pfizer- BioNTech (95%) и на американската компания Moderna (94,1%).

Антителата срещу коронавирус след инжектиране с руския препарат са открити при 98% от доброволците. Клетъчен имунитет е открит при всички участници в проучването.

Имунитетът след ваксинация е бил 1,3-1,5 пъти по-висок, отколкото след заболяване.

„Спутник V“ има един от най-ниските проценти на риск от сериозни странични ефекти - 0,27% срещу 0,58% за ваксината Pfizer-BioNTech и 0,97% за Moderna.

„Спутник V“ в комбинация с други ваксини може да повиши тяхната ефективност, се отбелязва в информациятя. По-специално това се наблюдава, когато се комбинира с ваксината, разработена от Оксфордския университет и произвеждана от британско-шведската фармацевтична компания AstraZeneca.

Руската ваксина може да се съхранява при температура от 2 до 8 градуса над нулата. Това улеснява транспорта и складирането ѝ.  За разлика от нея, ваксините на Pfizer-BioNTech и на Moderna изискват свръхниски температури (съответно минус 70 и минус 20 градуса Целзий).

Цената на една доза от „Спутник V“ е под 10 долара и тя вече е одобрена за ползване в 16 държави, посочва ТАСС. Европейски от тях са две - Сърбия и Унгария.

Другите са Аржентина, Боливия, Венецуела, Парагвай, Иран, Палестинската автономия, Обединените арабски емирства, Гвинея, Тунис. Очаква се Индия да я регистрира този или идния месец.