САЩ са сигнализирали на Германия, че са готови за преговори по темата за „Северен поток“ 2, но очакват и Германия да направи отстъпки, за да се постигне някакво споразумение. Това съобщава днес вестник „Ханделсблат“, който цитира американски дипломати.

„Германците трябва да поставят пакет с решения на масата, ако иска да се стигне до някакво решение, удовлетворяващо и двете страни“, е заявил дипломат.

За първи път САЩ заявяват готовност да се придвижи тази тема, така че да се намери компромис и за двете страни. Вашингтон е против проекта, защото според САЩ той поставя Европа в зависимост от руските доставки и напълно подчинява Украйна на руските власти. Не е ясно обаче дали Германия е готова на компромиси. Според правителствени кръгове в Берлин, страната вече е направила твърде много отстъпки пред американците по този въпрос, пише вестникът.

САЩ заплашиха със санкции всички фирми, които участват в "Северен поток" 2, и това е причина през последните месеци много от партньорите на проекта да се оттеглят. Последно това направи швейцарското застрахователно дружество „Цурих“.

Според „Ханделсблат“ САЩ са предложили на Германия да се постави механизъм на тръбопровода, който да може да спира притока на газ. Този механизъм да се включва, ако Москва заплашва Украйна с намаляване на газоподоването. Според Вашингтон така ще се отнеме възможността Москва да използва тръбата като политическо оръжие за натиск.

САЩ искат и ново договаряне на доставките на газ, което да даде по-добри условия на Украйна. Германия също така да съдейства на Украйна да построи инфраструктура за транзит на водород. Това хем ще даде нова перспектива пред Киев, хем ще подпомогне климатичните цели на Германия.

Докато тези условия не бъдат изпълнени, заплахата от санкции ще остане в сила. Според вестника решението на проблема със „Северен поток“ 2 е приоритет за президента Джо Байдън, защото разногласията по проекта пречат на подобряването на отношенията с Европа, които сериозно бяха влошени при Доналд Тръмп. Друг проблем за САЩ е, че други държави също вече заплашват със санкции при проекти, които не отговарят на интересите им.