ПЛАМЕНА ТОДОРОВА

"Пациентът със съмнения за ебола е пристигнал в България от Сиера Леоне преди 18 дни", съобщи доц. Камен Плочев, шеф на инфекциозното отделение във ВМА.

Очаква се седем души, близки на мъжа, с които е бил в контакт през това време, също да бъдат транспортирани във Военна болница. Пробите взети от пациента не са изпратени в Германия, каквито слухове имаше по-рано, а се изследват в софийска лаборатория, съобщи още доц. Плочев.

Неофициално лекари от болницата, които са видели мъжа с грипоподобните симптоми, твърдят, че по-скоро не става въпрос за ебола. 

Според доц. Плочев пациентът има множество хронични заболявания, които могат до доведат до въпросните симптоми, но медиците се съмняват, че става дума за ебола. Те очакват, след като излязат изследванията и се окаже, че мъжът не е носител на вируса, той да бъде изписан още утре. Температурата му е 37,5 градуса, контактен е, няма симптоми като разстройство, кървене и др., които се появяват при ебола, каза още шефът на инфекциозното отделение на ВМА. 

Той съобщи още, че вече е изпратена линейка за шестимата медици, които са били в контакт с пациента в "Токуда". Наш репортер видя, че реанимобилът се движи с висока скорост и пуснати светлини и сирена към здравното заведение.

"Те ще са под наблюдение при нас. Ще са 21 дни под карантина, такива са правилата", добави шефът на инфекциозното отделеине на ВМА.

Той не разкри името на пациента, нито на шестимата, които са под карантина. Но стана ясно, че мъжът е около 60-годишен. Очаква се до шест часа да станат известни резултатите от кръвните изследвания и тогава ще се изясни каква точно е диагнозата.

 

--------

Вижте още:

Съмнения за ебола у нас (обновена)

Д-р Шарков: Не се паникьосвайте!

Резултатите до момента - едва ли е ебола