В София расте броят на случаите на коронавирус, при които е установена мутация, характерна за британския вариант. 

Това съобщи в сряда министърът на здравеопазването Костадин Ангелов.

Досега в България официално са установени 33 случая.

„Това, което ме притеснява, е наличието в София на все повече случаи с липса на S-антиген. Всички те се изпращат в Националния център по заразни и паразитни борести с цел геномно секвиниране. Дали от всички тях ще излезе британският вариант не е ясно. Вчера в медиите се появиха информации за нова мутация, при която се твърди, че има проблеми с лечението“, отбеляза министърът.

Той добави, че в две от лечебните заведения в столицата от 30 до 50 на сто от пробите са с тази мутация.

„Притеснително е по-лесното предаване на този щам и тогава кривите на заболеваемостта могат да променят своя ход, т.е. да се забърза покачването“, добави Ангелов.

Той уточни, че до 5 на сто от пробите се подлагат на геномно секвиниране.

Министърът отчете, че „в София наистина има раздвижване, наблюдаваме го от една седмица“. По-рано в сряда директорът на РЗИ в столицата д-р Данчо Пенчев алармира, че столицата се връща отново в червената зона, покачва се броят на хоспитализациите, а ситуацията става „тревожна и напрегната“.

„Не смятам, че имаме нужда от такива червени флагове, червени лампи, за да покачваме вниманието на хората. Ние нищо не крием, всеки ден следим каква е ситуацията. В София наистина има раздвижване, наблюдаваме го от една седмица“, каза Ангелов.

Добави, че директорите на болниците, на центъра за спешна помощ, директорът на РЗИ му докладват по два пъти в денонощието. 

„Тогава, когато преценим, че съществува ясна тенденция, която да изисква мерки, вие ще сте първите, които ще го разберете.“

Така министърът отговори на въпрос за връщането на някои от скоро отменените ограничения.

Сега той реши да повтори известната си фраза за здравите българи, но добави, че те трябва да са здрави и физически, и психически.

„От друга страна, каквито и аргументи да даваме на обществото - хората не са затворници, психиката е нещо, което много лесно се поврежда и много трудно се поправя“, вкара нови нюанси Ангелов. 

Той отново се върна към разбунилото духовете (особено в бранша на заведенията) изказване, че „ресторантьорите и хотелиерите в момента не са ни приоритет“. Към момента отварянето на заведенията се предвижда да стане на 1 март.

"Искахме да приоритезираме важните неща в държавата, да гарантираме едно бъдеще, не бяхме съвсем точно разбрани. Ще приема всички критики, коментари, снимки във фейбук, твърдения, които са свързани с мен, ако аз ще бъда този, който да намери успешното лекарство. Въпреки че е горчиво, няма проблем да го направя", каза Ангелов.

Министърът обясни още, че лечебните заведения в страната трябва да поддържат 20 процента от легловата си база, свободна за COVID пациенти, а при небоходимост в рамките на 48 часа този процент трябва да стигне до 50 на сто.