Апелативният специализиран наказателен съд пусна днес под домашен арест бизнесмена Миню Стайков след над две години в ареста. Това е и окончателно решение - то не подлежи на обжалване или протест.

Решението е взето на закрито служебно заседание, с основен мотив - влошеното здравословно състояния на алкохолния бос, съобщава бТВ.

Той бе ефектно задържан при операция във фирмите му „Винпом Карнобат“, „Сис Индъстрийс“ и „Топаз мел“ на 5 септември 2018 г. Така стана обект на досъдебно производство за акцизни и данъчни престъпления. После обаче бе внесено в съда друго дело срещу него и още 13 души - за ОПГ за злоупотреби с еврофондове.

Адвокатката му Анна Попова отбеляза след заседанието пред медиите, че задържането му е продължило прекалено дълго - общо над две години и половина.

„Общото му здравословно състояние се влоши в периода на задържането и изтърпяването на мярката за неотклонение „задържане под стража”. Според мен - мнението ми като защитник е, че тази мярка трябваше да бъде изменена в много по-ранен етап.

От позицията ми на защитник считам, че през тези 2,6 години г-н Стайков не е ставал причина за отлагане на съдебното производство, не е възпрепятствал разследването и е отговарял на всички предпоставки в закона за налагане на по-лека мярка за неотклонение“, коментира тя.

Бизнесменът ще бъде с електронна гривна за проследяване по време на домашния арест.