Швейцария не даде одобрение за ваксината срещу COVID-19 на AstraZeneca, заяви днес националният регулаторен орган по лекарствата „Суисмедик“, като поиска повече данни за ефикасността и качеството, преди да одобри за използване ваксината, получила одобрение миналата седмица от Европейския съюз, съобщи Ройтерс. Страната обяви също, че е поръчала милиони допълнителни дози ваксини срещу COVID-19 от други производители.

Швейцария, която вече поръча 5,3 милиона дози от ваксината на AstraZeneca, заяви, че изчаква резултатите от изпитванията в Северна и Южна Америка, включващи десетки хиляди души.

„Щом получим резултатите, временно разрешение съгласно процедурата за разпределение може да бъде издадено много бързо“, посочи в изявление „Суисмедик“.

Според регулаторния орган наличните в момента данни не дават основание за положително решение относно ползите и рисковете.

Швейцария няма да може да отмени бързо ограниченията върху обществения живот, предназначени за овладяване на разпространението на коронавируса, каза днес здравният министър Ален Берсе, отбелязвайки, че новите варианти на вируса представляват сериозен здравен риск.

„Всеобщо смекчаване на мерките не се очаква в края на февруари“, каза на пресконференция министърът и добави: „Поставени сме пред дилема“.

Властите затвориха ресторантите и развлекателните обекти, като ограничиха събиранията до петима души в опит да ограничат пандемията.

Броят на заразените с коронавирус в Швейцария нарасна с 1796 за последните 24 часа, като достигна общо 528 524 души, сочат данни на Федералната служба за здравеопазване. От началото на пандемията в Швейцария от COVID-19 са починали 8813 души, от които 42-ма за последното денонощие.

БТА