Ар ен Би певицата Риана предизвика гнева на правителството на Индия, след като подкрепи масовите протести на земеделските производители в страната.

Тази седмица властите предприеха драконовски мерки срещу стотиците хиляди фермери, разположени на лагери в покрайнините на Делхи от ноември насам. Органите на реда изградиха тежки укрепления на три лагера в Газипур, Тикри и Сингху, издигнаха бетонни прегради, изкопаха окопи, поставиха огради от бодлива тел и циментираха железни гвоздеи по пътищата, като на практика прекъснаха възможността да се посещават или напускат обектите.

Доставките на вода и храна на протестиращите фермери са ограничени, а на всичките три обекта са разположени паравоенни войски и полиция. Достъпът до мобилен интернет беше спрян до вторник вечерта.

Някога натоварената магистрала Делхи-Меерут сега прилича на крепост с висока степен на сигурност. Според демонстрантите изграждането на укрепления е знак, че правителството разглежда фермерите като „престъпници“.

"Правителството се отнася с нас като с крадци, но ние се борим за правата си", споделя Харбачан Сингх, 60-годишен фермер от Тарн Таран, Пенджаб.

Фермерите настояват за отмяна на три нови земеделски закона, които според тях са приети от правителството без обществено обсъждане и ги оставят на милостта на големите корпорации.

Според тях промените, които ще позволят на големите търговци на дребно да купуват директно от производителите, означават край на дългогодишните гарантирани цени за техните култури и това ще ги остави уязвими към капризите на големия бизнес.

Правителството на Нарендра Моди предложи известни отстъпки, но не се отказа от законите. То поддържа тезата, че мерките ще бъдат от полза на фермерите и ще привлекат инвестиции в сектор, който съставлява близо 15% от икономиката на Индия и в който участва около половината работна ръка на страната.

Втвърдяването на политиката срещу протестите идва след марш на фермерите миналата седмица в Деня на републиката на Индия, когато хиляди протестиращи, много на трактори и коне, пробиха през полицейски бариери около границите на Делхи и "превзеха" центъра на града. Мнозина нахлуха в историческата Червена крепост. 

В туит към своите над 101 милиона последователи Риана сподели статия на Си Ен Ен за отношението на органите на реда към фермерите и попита:

"Защо не говорим за това?!".

Няколко часа по-късно шведската активистка Грета Тунберг, която има 4,6 милиона последователи, също се намеси:

"Ние сме солидарни с #FarmersProtest в Индия".

В отговор индийското външно министерство излезе с изявление, в което не се споменават директно Риана или Тунберг, но се критикуват чуждестранните лица, които "бързат да коментират подобни въпроси" без "адекватно разбиране на проблемите".

"Изкушението да се прибягва към сензационни социални медийни хаштагове и коментари, особено когато е извършвано от известни личности и други, не е нито правилно, нито отговорно", допълват от министерството на външните работи.

Туитът на Риана предизвика и реакция от министъра на вътрешните работи Амит Шах, който написа в туитър, че "никоя пропаганда не може да възпре единството на Индия". А индийската легенда по крикет Сачин Тендулкар написа:

"Суверенитетът на Индия не може да бъде компрометиран. Външните сили могат да бъдат зрители, но не и участници #IndiaAgainstPropaganda".

Индийското правителство заплаши да съди туитър в сряда, след като социалната мрежа деблокира повечето от 250 акаунта, за които министерството на електрониката и информационните технологии е докладвало, че използват хаштага #ModiPlanningFarmerGenocide ("Моди планира геноцид на фермерите"), докато публикуват "фалшиви, заплашителни и провокативни туитове", свързани с фермерските протести.

Първоначалното решение на туитър за временно спиране на 250 акаунта доведе до обвинения, че фирмата заглушава критични гласове от името на индийското правителство.