Републиканците в Камарата на представителите на американския Конгрес днес са изправени пред труден вот. Те трябва да решат дали да отстранят от местата ѝ в парламентарни комисии Марджъри Тейлър Грийн, добила известност със склонността си към конспиративни теории и с подкрепата си за употреба на насилие спрямо демократите в миналото.

Гласуването ще покаже доколко Голямата стара партия е готова да се раздели с наследството на Доналд Тръмп и доколко е възможно тя да се разцепи.

Демократите, които вече контролират и двете камари на Конгреса, заплашиха те да изключат от комисиите Грийн - републиканка от Джорджия, ако републиканците не направят това сами. За това ги окуражи лидерът на малцинството в Сената Мич Макконъл, републиканец от Кентъки, който публично се разграничи от „откачените лъжи“ на Грийн и я нарече „рак“ за партията си.

Но днес лидерът на малцинството в Камарата - Кевин Маккарти от Калифорния, скочи в защита на Грийн, обвинявайки демократите, че целта им е да „заграбят“ още власт. 

Вчера умерените републиканци в Камарата осуетиха опит на най-консервативните си колеги да отстранят от третото ѝ място в йерархията представителката от Уайоминг Лиз Чейни, дъщеря на бившия вицепрезидент Ричард Чейни, която гласува в полза на импийчмънт на  Доналд Тръмп.

Грийн членува в комисиите на Конгреса по образование и трудови въпроси. Тя стана скандална с твърденията, че еврейска финансова фирма е замесена в подпалването с лазер на горски пожари в Калифорния и че съобщенията за действително станали стрелби в учебни заведения във Флорида и Кънектикът са измислици. Споделяла е и твърдения на радикално дясната група „Кю Анон“, че демократите участват в педофилски мрежи.