Белгия осъди днес на 20 години затвор иранския дипломат Асадола Асади по подозрение в тероризъм в ЕС, предаде Ройтерс.

Той получи присъдата си по обвинение в подготовка на бомбен атентат срещу опозиционна група от родината си. Наказанието бе произнесено от съд в Антверпен.

Базираният във Виена Асади бе признат за виновен в опит за атентат срещу митинг на Националния съвет за съпротива на Иран (НССИ). Покушението трябвало да бъде извършено през 2018 г. край Париж. То обаче било осуетено от полицейските служби на Франция, Германия и Белгия.

„Присъдата показва две неща – един дипломат няма имунитет срещу наказателни дела и отговорността на иранската държава за нещо, което наистина би се превърнало в касапница“, заяви след делото адвокатът на прокуратурата Жорж-Анри Ботие.

В залата не бяха допуснати граждани и журналисти. Тя бе строго охранявана от полиция. Около сградата на съда имаше бронирани коли. Над нея летяха полицейски хеликоптери.

Други трима иранци бяха осъдени като съучастници. Те получиха съответно 15, 17 и 18 години затвор.

„Установено бе, че иранският режим използва тероризма като държавен инструмент и че са замесени най-високите етажи на този режим“, коментира Шахин Гобади – базираният в Париж говорител на опозиционната групировка Народна оргавизация на муджахидините, която е част от НССИ.

Един от защитниците на подсъдимите съобщи, че ще препоръча обжалване на присъдите. Не е ясно обаче дали Асадола Асади ще го направи. Ислямската република отрича участие в осуетения атентат и твърди, че той е постановка на Запада.