„Днес се навършват 149 години от рождението на Гоце Делчев - войвода, деец на македоно-одринското революционно освободително движение, сред най-видните наши общи исторически герои. Дано имаме мъдростта догодина, заедно с нашите приятели и братя от Северна Македония, да отпразнуваме неговата кръгла 150-а годишнина, обединени и заедно по пътя на европейската интеграция.“

Това написа премиерът Бойко Борисов на личния си профил във фейсбук.

Въпреки че преговорите между България и Северна Македония завършиха с неуспех и София не даде зелена светлина на Скопие за започване на преговори с ЕС специално по темата „Гоце Делчев“, в един момент бе постигнат известен напредък. Високопоставени политици от Северна Македония признаха, че Делчев е имал българско самосъзнание и българска идентичност и заявиха, че това е безспорно. Но изтъкваха, че той се е борил за независима македонска държава, а не за велика България.

Съвместните чествания на общи исторически събития и личности не са прецедент за София и Скопие. Наскоро съвместно бе отбелязано Илинденско-Преображенското въстание, като за македонците то е само Илинденско. Съвместни чествания имаше и по повод 24 май.