„Фейсбук“ и „Туитър“ са били прави да блокират достъпа до платформите си на бившия американски президент Доналд Тръмп след безредиците край Капитолия.

Това заяви в интервю за „Политико“ Маргрете Вестагер - изпълнителният зам.-председател на Еврокомисията, наричана „цифровият цар на Европа“.

Тя смята, че Законодателният акт за цифровите услуги в Европа на Еврокомисията би взел мерки преди тези частни компании да прибягнат до блокирането. Думите на Вестагер са в противовес на резица водещи европейски политици, сред които и германският канцлер Ангела Меркел, които критикуваха решението.

„Не мога да кажа, че бих го направила по друг начин, ако бях в техните обувки“, отговаря датският еврокомисар на въпроса дали е съгласна с действията на „Фейсбук“, „Гугъл“ и „Туитър“ по отношение на Тръмп.

Но при Законопроекта за цифровите услуги въпросът е, че нещата не биха стигнали толкова далече. Щеше да има взаимодействие с потребителя по пътя. Ние искаме да засилим прозрачността как се вземат тези решения. Ако платформите искат да ви забранят, те трябва да ви уведомят и да ви обяснят какво значи това“, допълва Вестагер.

Тя отговаря за следенето на онлайн съдържанието в ЕС, чиято цел е да държи големите технологични компании отговорни, ако не успяват да се преборят с речта на омразата.

През декември 2020 г. Брюксел огласи своето ново предложение за управление на съдържанието онлайн. То включва потенциални сурови глоби, ако поддържащите социални медии компании не спрат речта на омразата и незаконните продукти от масово циркулиране в цифровите си платформи.

Отделно Законопроектът за цифровите пазари позволява на европейските регулатори да се намесват преди някоя компания да стане прекалено доминираща.

И двете законодателни предложения се очаква да бъдат изправени пред усилено лобиране както от големите компании, така и от граждански групи. Окончателните регламенти ще влязат в сила най-рано до 2023 г.

Вестагер изрази тревогата си от размириците във Вашингтон, които нарече „опит за преврат“. Тогава много от участниците в тях използваха онлайн платформи и послания, за да координират дейността си преи щурма на Капитолийския хълм. В резултат най-големите социални мрежи забраниха достъпа на Доналд Тръмп заради ролята му в потенциалното подстрекаване към насилие. Конгресмени пък започнаха процедура за импийчмънт. Идната седмица предстои подобно нещо и в Сената.

Вестагер похвали депутатите в САЩ, които ако по-рано са се противопоставяли, сега са съгласни с идеите на Брюксел, че е необходим по-голям регулаторен и законодателен надзор за компаниите, станали господстващи в големи части от цифровата икономика.