Алпинистът Атанас Скатов е загинал след падане на връщане от Лагер 3 към базовия лагер при неуспешен опит за нощна атака на К2 (8611 м) - втория по-височина връх в света.

Тялото му е открито и хеликоптер на пакистанската армия в момента го транспортира от базовия лагер към Скарду, съобщиха за БНР от пакистанската агенция, която обслужва експедицията на място. Бяха изпратени и шерпи да го търсят.

Информацията бе потвърдена и от българското външно министерство. 

„Пакистанските власти ни уведомиха по дипломатически път чрез посолството ни в Пекин. Тялото на Атанас Скатов в момента се транспортира към най-близкия град в Северен Пакистан.

Министерството на външните работи на Република България изразява своите съболезнования на семейството и близките на загиналия алпинист! Съболезнования през посланика на Пакистан в Пекин бяха отправени и от пакистанското правителство“, се казва в съобщение на министерството.

За изчезването на Скатов информира в туитър първо специализираната фирма за височинни експедиции Alpine Adventure guides.  

По-рано пакистанското правителство уведоми българското външно министерство за изпратения хеликоптер. Според БНР не се потвърждава тезата за скъсаното въже - по-вероятно е 42-годишният Атанас Скатов да го е изпуснал, предполагат от непалската агенция пред държавното национално радио.

Според съобщението на българското външно министерство обаче Скатов е паднал след скъсване на въже. 

„На 5 февруари 2021 г. около 11:20 ч. местно време Атанас Скатов е паднал по време на слизане от Лагер 3 към Базовия лагер поради скъсване на въже. Екип от шерпи е издирвал изчезналия алпинист. В спасителната акция са били включени и два хеликоптера Ecurell на пакистанската армия, като единият от тях го е открил в безжизнено състояние в района на Пайджу, Пакистан“, посочват от министерството.  

 

Алпинистът бе информирал, че е пристигнал благополучно в Лагер 3 вчера около 18:30 ч. Атаката към върха е започнала около 23 ч., тъй като по прогноза се очакваше вятърът днес да бъде силен.

Инцидентът е станал на 7300 м надморска височина. Падането на Скатов e от около 2000 м и практически бе потвърдено от тракера му, който е регистрирал рязка промяна на денивелацията за много кратко време.

Атанас Скатов бе част от голяма международна експедиция, целта на която е зимно изкачване на един от най-трудните 8-хилядници. Атаката се забави заради лошото време.

Роденият в Сливен алпинист е известен с това, че е веган. Той покори 10 от 14-те върха с надморска височина над 8000 м. Два пъти стъпи на Еверест. Оставаха му К2, Шиша Пангма, Броуд Пик и Нанга Парбат. 

Мечтаеше да изкачи всичките 14. Това бе цел и на Боян Петров. Досега двама българи са стъпвали на К2 - Петров (през 2014 г. без кислороден апарат и шерпи) и Стефан Стефанов (2019 г., с кислород и с помощта на шерпи).

Ситуационният център на министерството е в контакт с посолствата ни в Пакистан и Китай, както и с почетния ни консул в Пакистан Фесайл Салим Рахман. В посолството ни в Пекин бе създаден кризисен център по случая.

Атанас Скатов е 11-ият ни алпинист, който се прощава с живота в Хималаите. В черния списък са Христо Проданов, Милен Метков, Огнян Стойков, Йорданка Димитрова, Христо Станчев, Христо Христов, Мариана Масларова (племеница на Проданов), Петър Унджиев, Николай Проев и Боян Петров.