Русия гони трима европейски дипломати - от Германия, Полша и Швеция - за "участие в несанкционирани акции" в подкрепа на Алексей  Навални, предаде РИА Новости. Агенцията се позова на европейската интернет платформа EU Observer, която цитира неназовани европейски източници.

Москва направи демонстративната враждебна стъпка точно в деня, когато на посещение там беше върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел. 

По-късно днес руското външно министерство потвърди информацията.

"В съответствие с Виенската конвенция за дипломатическите отношения от 18 април 1961 г. дипломатите, участвали в незаконни действия, бяха обявени за персона нон грата. Наредено им е да напуснат територията на Руската федерация в близко бъдеще", се казва в комюнике на министерството, цитирано от ТАСС.

"Руската страна очаква в бъдеще дипломатическите мисии на Кралство Швеция, Република Полша и Федерална република Германия и техният персонал да спазват стриктно нормите на международното право", се казва още в съобщението.

Министерството е уточнило пред ТАСС, че е записано участието в незаконни действия на служители на генералните консулства на Швеция и Полша в Санкт Петербург, както и на служител на германското посолство в Москва.

„Беше подчертано, че подобни действия от тяхна страна са неприемливи и не отговарят на техния дипломатически статут“, заяви министерството, цитирано от агенцията.

Привечер бе разпространено и изявление на Жозеп Борел.

„По време на срещата ми по-рано днес с външния министър Сергей Лавров научих, че трима европейски дипломати ще бъдат изгонени от Русия. Категорично осъдих това решение и отхвърлих обвиненията, че са извършвали дейности, несъвместими с техния статут на чуждестранни дирломати Решението трябва да бъде преразгредано. Подчертах единството на ЕС и солидарността със засегнатите държави членки“, заявиви дипломат номер 1 на Брюксел.

РИА Новости допълни, че неразрешени митинги се проведоха в различни градове на Русия на 23 и 31 януари въпреки многобройните предупреждения от властите. Хората също излязоха на улицата вечерта на 2 февруари, след като Симоновският съд в Москва замени условната присъда на Навални по делото "Ив Роше" с реална - от 3 и половина години в колония с общ режим.

Малко след това водещи западни държави, включително САЩ, Германия, Франция и Обединеното кралство, призоваха руските власти да освободят основателя на Фонда за борба с корупцията, отбеляза агенцията.

Руското външно министерство нарече изявленията на западните страни по тази тема координирана информационна кампания, чиято цел е "глобален опит за сдържане на страната ни, намеса във вътрешните й работи".

Говорителката на ведомството Мария Захарова каза, че Москва възнамерява да проведе „сериозен разговор“ с Вашингтон за реакцията му на протестите в Русия и ситуацията с Навални. 

Швеция, Германия и Полша реагираха остро, Франция изрази солидарност с тях

Швеция оцени днес като "напълно необосновано" решението на Русия да експулсира нейни дипломати, отхвърляйки обвиненията на Москва, според които представител на шведското посолство е "участвал" в протест в подкрепа на Алексей Навални, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Шведският дипломат се е намирал на тази демонстрация в качеството на "наблюдател" в рамките на изпълняваните от него функции и не е участвал активно в протеста, заяви говорител на шведското външно министерство.

"Това е обичайна част от основните функции на един дипломат да наблюдава политическите събития в приемащата страна", допълни говорителят.

Шведското външно министерство съответно разглежда взетото решение за експулсиране "като напълно необосновано, за което е уведомило руската страна" и "си запазва правото да реагира по съответния начин".

Шведската външна министърка Ан Линде, чиято страна в момента е ротационен председател на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), тази седмица беше в Москва, където се срещна с руския първи дипломат Сергей Лавров.

Експулсирането от Русия на европейски дипломати, свързано с участието им в демонстрациите в подкрепа на Навални, бе окачествено днес като "неоправдано" от германското правителство, което заплаши с възможни ответни мерки.

Канцлерът Ангела Меркел заклейми "неоправданото експулсиране", което според нея показва "допълнителен аспект от това, което се случва в момента в Русия, и което няма нищо общо с върховенството на закона", по време на съвместна пресконференция с Еманюел Макрон.

Френският президент изрази "пълна подкрепа и солидарност (с Германия) относно случващото се в Русия" и осъди "най-остро" експулсирането на дипломати.

Полското външно министерство смята за погрешно решението на руските власти за експулсирането на полски дипломат и очаква то да бъде отменено, се посочва в разпространено днес изявление на ведомството, цитирано то ТАСС.

"Полското външно министерство прие със загриженост информацията за обявяването от руските власти за персона нон грата на полски дипломат, работещ в Генералното консулство на Полша в Санкт Петербург", се казва в изявлението.

"Полската страна очаква, руските власти да отменят това погрешно решение. В противен случай Полша си запазва правото да предприеме ответни мерки", се допълва в текста.