Само в рамките на около седмица хазартът на два пъти се оказа много важен за регулиране чрез... специалния закон, посвенен на мерките покрай пандемията в условията на извънредно положение или извънредна епидемична обстановка.

След като покрай ремонта му заради изборните правила за вота на 4 април Менда Стоянова от ГЕРБ и нейни колеги решиха да удължат сроковете, в които НАП се произнася за лицензи в бранша, управляващите решиха да пипнат за втори път Закона за хазарта - по същата схема. Тоест - пак през т.нар. "извърнеден закон".

Новата идея - държавата да придобие монопол и върху организирането на кено хазартна игра (Българският спортен тотализатор вече е монополист в моментната лотария с т.нар. талончета, след като с промени в закона на практика бяха закрити частните лотарии, които пък се държаха от бизнесмена със серия от обвинения Васил Божков - б.р.).

Промените в Закона за хазарта доведоха до скандал в залата. Опозицията атакува наложената вече практика през Закона за извънредното положение да се правят промени в редица други закони - с любимата на ГЕРБ практика това да се прави през преходните и заключителните разпоредби. 

Вносителите твърдят, че новата законова разпоредна е поиската от НАП. Това пък е институцията, която с по-стари промени в Закона за хазарта пое работата на закритата вече Държавна комисия по хазарта - отново по настояване на ГЕРБ. Сега от приходната агенция поискали ремонт на закона, заради неясни текстове за разликата между тото; лото; кено и бинго.

"През 10 закона в единадесети..." - така Румен Гечев от БСП описа законодателните практики на упралявляващите - "Дами и господа от организираната престъпна група, лъскайте обувките, защото след 4-ти април ви предстоят много интензивни и вълнуващи разговори", закани се той. 

 "Това, което приемате, е правен абсурд, защото вече година няма орган, нито който да лицензира, нито който да санкционира и в сектора всичко е оставено на самотек", реагира по повод промените в Закона за хазарта и Йордан Цонев от ДПС.

Как се променя държавен бюджет през "извънредния" закон

Друг сблъсък по време на дебатите днес бе предложението на ГЕРБ покрай нови правила за семейните помощи, които се появяват в "извънредния закон" заради пандемията, да се измени не какво да е, а Закона за държавния бюджет за 2021 г. На това внимание обърна отново Цонев от ДПС.

Припомняме, че годишният бюджет е законът, който се внася от Министерския съвет, а депутати имат право да правят редложения по акта само между двете му четения при самото му окончателно гласуване. Цонев настоя партиите, които имат достатъчно депутати за целта, да серизат Конституционния съд по темата. По закон за целта са нужни поне 48 депутатски подписа, с които ДПС не разполага. БСП обаче има нужния брой депутати за целта.

Отсрочка за задлъжнелите към държавата общини

Общините да получат отсрочка за връщане на стари задължения към държавната хазна -  това всъщност се предполагаше да е основната цел на промените в "извънредния" закон. Предложението се прие и така, ако същият текст се гласува и на второ четене, общините няма да бъдат санкционирани, ако имат неизплатени безлихвени кредити към централния бюджет и ги погасят в срок от 2 месеца след края на извънредната епидемична обстановка.

Със законопроекта се удължават и сроковете за данъчни облекчения за земеделските стопани в пандемията.