Общо 57 държави са дали съгласие до момента за разкриване на изборни секции за българските парламентарни избори на 4 април, обяви днес Министерството на външните работи. Заради пандемията от коронавирус обаче по всяка вероятност на повечето места секции ще има само в дипломатическите представителства на България - тоест посолства и консулства, става ясно от съобщението. Това може да ограничи местата за гласуване в страни като Турция, Германия, Испания, САЩ и др., където има големи български общности.

"Основното изискване, което страните поставят, е те да бъдат проведени при стриктно спазване на противоепидемичните мерки. Във връзка със специфичните изисквания в ситуацията на пандемия част от държавите дават съгласие вотът да се проведе само на територията на задграничните ни представителства, други допускат да се гласува и извън тях, но след получено допълнително съгласие за всяко конкретно предложение за разкриване на секция", пишат от МВнР

Изброени са и държавите, които нямат против българите да гласуват за парламент на тяхна територия - според данните на МВнР до момента. Това са Австралия, Австрия, Азербайджан, Туркменистан, Алжир, Армения, Беларус, Белгия, Люксембург, Бразилия, Грузия, Дания, Израел, Испания, Андора, Сан Марино, Йордания, Казахстан, Китай, Косово, Куба, Ямайка, Република Северна Македония, Мароко, Молдова, Нидерландия, Обединени арабски емирства, Португалия, Румъния, Русия, Словения, Турция, Узбекистан, Украйна, Унгария, Финландия, Черна гора, Чехия, Швейцария, Швеция, Намибия, Япония, Хърватия, Латвия, Ливан, САЩ, Албания, Полша, Кувейт, Норвегия, Индия, Литва, Нова Зеландия, Кип​ър, Виетнам, Коста Рика, Непал.

Прави впечатчелие, че сред изброените официално от МВнР страни липсват Великобритания и Канада към момента, а те са сред държавите, където има голяма българска диаспора, която освен това е активна на избори - всеки път се образуват и опашки пред секциите. От министерството не казват и кои държави биха позволили вот само в посолства и консулства и кои могат да дадат съгласие за провеждане на избори и в други помещения. 

На парламентарния вот през 2017 г. бяха открити 371 секции зад граница, в които гласуваха 117 668 българи. Само че нямаше пандемия.

Във връзка с мерките в някои държави, в които е ограничено пътуването в страната, МВнР ще поиска гласуването там да бъде признато за уважителна причина, за да могат българските избиратели да стигнат до избирателните секции, казват още от МВнР. 

PCR и при възможност - доброволна ваксина

МВнР ще направи всичко възможно да осигури участието на членове на секционните избирателни комисии (СИК) от България в зависимост от условията на приемащата държава за карантина. Навсякъде, където се налага командироване на служители, ще им бъдат направени PCR тестове и по възможност ваксинация на доброволен принцип, съобщават още от ведомството, което по закон отговаря за организацията на вота в чужбина. 

В сайта на МВнР има и отделна секция за парламентарния вот на 4 април, където могат да се прочетат актуалните документи по темата, може да се изтегли и нужното заявление за гласуване зад граница. Информация има и в страниците на задграничните представителства на България по държави.