Европейският съюз е колективният имунитет на Европа срещу вируса на националния егоизъм.

Този вирус е върлувал през първата половина на XX в. и е причинил огромни поражения – войни, милиони жертви, разрушения, бедност. А Европа губи водещата си роля в света. В резултат европейските страни придобиват колективен имунитет и през втората половина на XX в. създават това, което днес наричаме ЕС.

Би било чудесно, ако руската и китайската ваксина помогнат за преодоляването на епидемията от коронавирус. Но е безобразие чрез тези ваксини да се прави пропаганда, която да удря по колективния имунитет на Европа.

Към момента Русия и Китай са авторитарни държави, които всячески се опитват да разрушат обединена, демократична Европа, защото им пречи. За съжаление няма изгледи това положение скоро да се промени.

Няма как да не се забележи, че онези, които сега използват руската и китайската ваксина за пропаганда срещу ЕС, са същите, които преди епидемията бяха против по-централизиран ЕС, който да може да отговаря по-адекватно на всички предизвикателства, включително на епидемии.

Поздравления за Великобритания, която се справя добре с ваксинирането. Но "Брекзит" си остава една голяма грешка.

Европа има две алтернативи – колективният имунитет да се превърне в нещо като държава. Дали и какво ще се случи при тази алтернатива можем само да предполагаме.

Другата алтернатива е свободно разпространение на вируса на националния егоизъм. Какво се случва при тази алтернатива е отдавна известно. Още от първата половина на XX в.