Литва не планира да използва руската ваксина "Спутник V" срещу COVID-19. Това обяви министър-председателката на страната Ингрида Шимоните.

"Казват, че "Спутник V" е добра ваксина, но Путин не иска да я използва за лечение на руснаци - той я предлага на света като поредното хибридно оръжие "разделяй и владей", написа Шимоните в "Туитър", като добави, че "нито има новина тук, нито нещо добро за човечеството".

Пред журналисти тя уточни, че Литва не планира да използва руската ваксина, защото тя не е регистрирана в никоя държава от ЕС. И не е оценена от Европейската агенция по лекарствата.

Върховният представител на ЕС по външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел изрази надежда, че руската ваксина срещу COVID-19 скоро ще бъде използвана в целия ЕС. По време на посещението си в Москва Борел каза, че "Спутник V" била "добра ваксина за цялото човечество".

На въпрос дали Литва ще закупи тази ваксина, ако бъде регистрирана в ЕС, Шимоните отговори, че не може да се ръководи от предположения.

"Европейската агенция по лекарствата решава коя ваксина да се регистрира, а не г-н Борел. Няма да има повече коментари по тази тема, "Спутник" не е ваксината, която сме включили в нашето портфолио за ваксинация", заяви тя.