Държавата ще поеме първия си за тази година нов дълг през идната седмица. Аукционът ще се проведе на вътрешния пазар, а целта е да бъдат набрани 300 млн. лв. Продажбата на държавните ценни книжа ще е със срочност от 10 години и половина. 

Това обяви днес Българската народна банка на своя официален сайт. Според наличната информация Министерството на финансите е поставило условие за отворен тип аукцион с фиксиран лихвен процент от 0,1% годишно. 

Така правителството ще постави началото на дълговите тегления за тази година. По принцип в закона за държавния бюджет бе записано, че през 2021 г. максималната сума, която властта може да заеме от пазарите - вътрешни или външни, може да достигне до 4,5 млрд. лв. 

Припомняме, че миналата година е една от тежките във фискално отношение поне за дълга, като правителството изтегли 1,2 млрд. лв. от вътрешните пазари и 5 млрд. лв. от международните. 

Общата стойност на родния дълг нарасна до 23% през 2020 г., но все още е далече от максималните допустими според критерии от Маастрихт, когато се смята, че дългът става проблемен.