БСП потвърди досегашния формат на коалиция от партии "БСП за България", с която се яви на парламентарния вот през 2017 г. Левицата отива и на вота на 4 април заедно с Политически клуб "Екогласност", Комунистическа партия на България, "Нова зора" и Политически клуб "Тракия". БСП се раздели с БЗНС на Спас Панчев покрай местния вот през 2019 г. Самият Панчев стана независим депутат в рамките на настоящия мандат.

Коалицията ще участва в парламентарните избори с общи листи, в президентските - с общи кандидати за президент и вицепрезидент, както и с общи листи за общински съветници и кметове, а и за членове на Европейския парламент, става ясно от съобщението от "Позитано" 20

В коалиционния договор се подчертава, че участниците в коалицията се ангажират с общите позиции, единните действия и споделена отговорност по цялостната дейност на коалицията в законодателната, изпълнителната и местната власт.

"БСП за България" ще сключи споразумение за подкрепа, взаимодействие и сътрудничество и с други партии и граждански сдружения, декларират оттам.

Водачът на един от партньорите - Комунистическа партия на България - също в рамките на настоящия парламент е независим депутат. Александър Паунов излезе от парламентарната група през лятото на 2020-та, след като покрай разследванията срещу бизнесмена, днес обвиняем Васил Божков беше разпространен фрагмент от разговор между двамата по телефона. Данните "изтекоха" контролирано от прокуратурата.