Русия е кандидатствала още на 29 януари за регистрация на коронавирусната си ваксина „Спутник V“ в Европейския съюз, а днес Европейската агенция по лекарствата е приела заявката след поредица от научни консултации, предаде РИА Новости.

Агенцията се позова на съобщение на Руския фонд за преки инвестиции (РФПИ), в което се казва:

„РФПИ кандидатства пред Европейската агенция по лекарствата (EAЛ) за участие в научна консултация относно ваксината „Спутник V“ на 22 октомври 2020 г. Представители на фондацията, разработчици на ваксини „Спутник V“ и представители на EAЛ проведоха такава научна консултация на 19 януари 2021 г. РФПИ кандидатства за регистрация на ваксината „Спутник V“ в Европейския съюз на 29 януари 2021 г. и стартира процеса на подаване на информация до EAЛ чрез постепенна процедура за преглед  (rolling review). Фондът има официално потвърждение от EAЛ, че заявлението е прието. Скоростта на одобрението на заявката се определя от EAЛ.“

Нямаше веднага потвърждение от ЕАЛ.

РИА Новости предаде, че по-рано днес EAЛ е заявила пред нея, че е приключила консултацията с разработчика на руската ваксина и че сега е възможно той да кандидатства за регистрация на пазара на ЕС. Говорител на EAЛ е добавил, че агенцията все още не е получила заявление от разработчика на „Спутник V“ и че времето за получаване на одобрение за пазара на ЕС може да бъде обсъдено след получаване на такова заявление.

Директорът на РФПИ Кирил Дмитриев каза пред агенция Белга, че Русия ще бъде в състояние да достави ваксини на ЕС не по-рано от май или юни, когато там приключи етапът на масовата ваксинация.

Международното медицинско списание „Лансет“ съобщи миналата седмица, че „Спутник V“ е показала 91,6% ефикасност и минимални нежелани реакции. Експерти предупредиха, че това са добри показатели, но се основават на междинни данни от третата фаза на изпитанията и че за окончателна оценка трябва да се изчакат пълните данни. 

Русия прилага своята ваксина от началото на годината. Фондът съобщи, че тя е регистрирана вече в 16 страни, а девет са готови да организират производството ѝ. В Европа доставки на „Спутник V“ договориха Сърбия и Унгария и вече имунизират населението си с първите получени количества. Публичен интерес към доставки на тази ваксина в ЕС изказаха лидери от Германия, Франция, Австрия, Испания, Чехия, като повечето поставиха условието тя да бъде одобрена от ЕАЛ.

Руската ваксина е от един вид с тази на Оксфордския университет и британско-шведската фармацевтична компания „АстраЗенека“. Производителите се споразумяха да си сътрудничат за повишаване на ефикасността на втората, която е малко над 60%, а някои страни временно спряха прилагането ѝ на пациенти над 55-годишна възраст.

 
По информация на ТАСС пълен курс на ваксинация със „Спутник V“ би струвал под $20, което е по-скъпо от продукта на „АстраЗенека“, но по-евтино от двете американски ваксини - на „Пфайзер-Бионтех“ и „Модерна“. Руската агенция изтъква и че „Спутник V“ може да се съхранява на температура от 2 до 8 градуса Целзий за разлика от американските ваксини, които изискват свръхниски температури и това усложнява транспорта и съхранението им.
 
ЕС до момента е ваксинирал с една доза 2,7% от населението си, а с две дози - 1,1% от него, според текущата статистика на Блумбърг. Европейската комисия обяви по-рано план да ваксинира 70% от възрастното си население срещу COVID-19 до края на лятото. Тази цел е очевидно непостижима при сегашното темпо на имунизация, забавено от проблеми с производството и доставката на ваксините. Председателката на Комисията Урсула фон дер Лайен беше подложена на остри критики, че лошо е организирала кампанията и заради бързо прекратен скандален опит да забрани износа на ваксини от ЕС.
 
Обединеното кралство до днес е имунизирало с една доза 18,4% от населението си, а с две дози - 0,8% от него, което даде повод за спекулации за ефективността на ЕС, което то напусна окончателно в края на миналата година.
 
Въпреки добрите първоначални отзиви за нейната ваксина Русия до момента е ваксинирала с една доза половин процент от 140-милионното си население, а данни за ваксинирани с две дози още няма според данните на Блумбърг.
 
В момента на пазара на ЕС са разрешени коронавирусните ваксини на „Пфайзер-Бионтех“ (договорени до 600 милиона дози), „Модерна“ (160 милиона дози) и „АстраЗенека“ (до 400 милиона дози). Освен това ЕК е подписал договори за доставка на ваксини за ЕС от американската , френската Sanofi-GSK, германската CureVac, но те все още не са подали заявки за регистрация. „Джонсъв & Джонсън“ може да направи това в близко бъдеще.
Така страните от ЕС ще могат да получат общо над 2,3 милиарда дози антикоронавирусни ваксини.