Своеобразно дъно (или пък висини) достигнаха народните представители с обсъждането на т.нар. наркопоправка в новия правилник на парламента. Тя предвиждаше депутатите да се явяват веднъж годишно на тест за наркотици, но не мина. Въпреки всички заявки за подкрепа, декларирани от парламентарната трибуна, къде с ирония, къде насериозно.

За сметка на това дебатите преминаха през цялата гама свързани теми - от психичното здраве, през сексуалните зависимости, религията, в частност Корана. Имаше малко уроци по химия, малко по биология, малко по право и по елементарна етика и морал.

На косъм не мина и поправка, свързана персонално с личността на лидера на "Атака" Волен Сидеров и със склонността му да ходи въоражен с пистолет на работа. Тя, по подразбиране, дойде от редиците на Патриотичния фронт, но се оказа, че би засегнала и други народни избраници - тези, които се ползват с лична въоражена охрана. Като Делян Пеевски например.

"Подгласничките на Отровната Айве не искат да дадат биологичен материал"

Депутатът Искрен Веселинов излезе на трибуната, за да мотивира предложението на Патриотичния фронт, а именно: "Народният представител е длъжен да се подлага веднъж годишно на изследване за употреба на наркотични вещества".

"Когато получаваме свидетелство за лек автомобил доказваме, че сме психично здрави, а когато управляваме държавата - не. Рейтингът на Народното събрание периодично пада. Въпрос на лична воля е. Ако това предложение не се приеме, аз лично ще си направя тест и ще покажа резултата", посочи депутатът от Фронта.

Репликира го Филип Попов от БСП, според когото темата по никакъв начин не извисявала НС.

"Вървейки по тази логика, на входа да сложим един дрегер. Да не изпадаме в тази крайност да принизяваме най-висшия държавен орган!", призова Попов.

Бойко Великов (Реформаторски блок), като доцент по химия, се опита да обясни, че ако има задължение за наркотест, то трябва да се опишат и как ще се взимат и съхраняват пробите, какви конкретно ще са забранените вещества и пр. "Иначе разбирам благородните подбуди на г-н Веселинов, но не ги споделям", посочи Великов.

Веселинов реплекира, че процедурата не била толкова сложна и изригна, по неясно чий адрес:

"Все пак подгласничките на Отровната Айве (Отровната Айви, комикс героиня, б.а.) стоят тук и казват, че не са готови да дадат биологичен материал! Че вие сте тук живота си да дадете!".

Думата взе депутатът от Блока Мартин Димитров, чието мнение се оказа по-различно от това на колегата му Великов. Димитров се обяви "за" наркотеста, уточнявайки, че го прави в личен план. 

Димитров припомни как настоящият премиер Бойко Борисов е искал в миналото нарко и психотестове за народните избраници и то в свои изказвания от трибуната на НС.

"Т.е. ако вие днес, колеги от ГЕРБ, не приемете днес този текст, утре нямате право да го използвате в дебатите", посочи десният депутат.

Опонира му Димитър Главчев от ГЕРБ:

"На мен предложението много ще ми хареса, ако ми обясните какво произтича, ако тестът се окаже положителен".

- Как издигаме авторитета на парламента..., чу се въздишка от председателката на НС Цецка Цачева.

На Главчев Димитров отвърна, че било достатъчно името на прегрешилия депутат да бъде публично обявено.

"Г-н Главчев, опреснихте ми паметта. Даже с г-н Велчев бяхте много убедителни в същото това предложение в минали парламенти. Така че, вече със сигурност ще го подкрепя", посочи реформаторът, препращайки към действителни изказвания на двамата депутати от ГЕРБ за нуждата от психо- и наркотестове в НС.

Президентът произнасял дума "щастлиФТ", съмняват се, че е зависим

Въпреки че д-р Вяра Церовска (ГЕРБ) се опита да внесе малко разум, посочвайки, че по закон никой не може да събира генетичен материал принудително и да изнася данни за резултатите, депутатите не само не се смириха, но и се доразвихриха.

Ново предложение внесе Десислав Чуколов от "Атака". Той припомни, че партията му е настоявала депутатите да декларират и дали са били членове на тайни общества, както и сексуалната си ориентация, но тези предложения така и не залегнали в Изборния кодекс. Сега хората на Волен Сидеров поискаха тестовете за наркотици да се правят не веднъж годишно, а на всеки четири месеца. И ни в клин, ни в ръкав Чуколов сподели някои свои размисли, базирани на наблюдения върху произношението на държавния глава Росен Плевнелиев:

"Президентът бил "щастлифт"! "Щастливфт"! Ми, поражда някои съмнения за зависимости".

След което предложи проби да се взимат на входа на пленарна зала, може и от квесторите, които пък депутатите можело да опитват да подкупват с по 20 лева.

От Патриотичния фронт само чакаха изказване на представител на "Атака", за да атакуват. Острието в случая бе Валентин Касабов. Той определи казаното от Чуколов като "демагогия" и на висок тон реши, по думите му, да представи "срамната история на Народното събрание". И преди Цачева да му спре микрофона, успя да изговори по адрес на хората на Сидеров:

"Да не лъснете вие от вашата група. Защото тест за наркотици означава тест за адекватност, за нормалност. Питам аз, как падна нС преди време, когато вашият лидер замеряше с КИФТАЦИ стюардесите на "Луфтханза", а в Брюксел - с тапи! Това нормалност ли е?!"

"Тази срамна история на НС е в следствие на белия вятър, който се диша от време на време в тоалетните на парламента и някои хора излизат от там с напудрени носове!".

Чуколов го обвини в лъжа, в говорене на "жълти простотии" и снизходително обяви, че един ден "божи съд ще го съди".

За втори път медицинско лице - червеният д-р Емил Райнов, се опита да внесе малко разум, но и направи иронично подмятане, че гогато се говори за зависимости, то трябва да се има предвид цял раздел в психологията. Зависимостите можело да бъдат "сексуални, финансови, дали чрез следствия, дали чрез нерешени дела...". И обясни, че партиите можели да правят каквито искат тестове на кандидат-депутатите си още по време на "кастингите".

Лидерът на ДПС Лютви Местан пък предложи да бъде изслушан здравният министър, за да каже противоречи ли подобно предложение на международни спогодби и пр., иначе обяви, че Движението ще го подкрепи. Предложението на ПФ било в "съзвучие с религиозния канон, който забранявал зависимости", посочи Местан.

В следствие на което Касабов отново изригна, с интерпретации на Корана в стил, че жените стоели по-долу от мъжете, а неверниците трябвало да бъдат убити:

"Само че вашият пророк Мохамед забранява виното! Ние не забраняваме виното, ракията, уискито, които вие не употребявате", каза още Касабов. 

Ние сме група кретени, които не знаят какво правят!

Насред този дебат съпредседателят на патриотичния фронт Валери Симеонов предложи и на депутатите да се забрани и: да внасят хладно или огнестрелно оръжие, взривни или отровни вещества".

Така Симеонов щял да опази живота и здравето на всички депутати, обоснова се той., препращайки към Волен Сидеров, който миналата година с мотива, че има заплахи за живота му, влизаше в сградата на НС въоражен.

След като разгорещените дебати бяха прекратени, се пристъпи към гласуване. Предложението на Фронта за провеждане на наркотестове очаквано бе отхвърлено (с 30 "за", 27 "против", 53 "въздържал се"). 

На косъм обаче мина това на Симеонов за забраната за въоражаване. 81 души бяха "за" (ГЕРБ, РБ, ПФ, БДЦ, но и "Атака"), 13 бяха "против", а 14 - "въздържал се". Разгневен Таско Ерменков (БСП) поиска прегласуване и се скара на колегите си:

"Колко от депутатите влизат с охранители, които носят оръжие тука! Ние сме група кретени, които не знаят какво правят!".

Прегласуването доведе до отхвърляне на предложението. При 50 "за", 15 "против" и "35 въздържал се" и кворум от 71 депутати.