Експерт на Световната здравна организация (СЗО) потвърди днес хипотезите на Китай за възникването на пандемията от новия коронавирус и отхвърли една американска.

Питър бен Ембарек, шеф на експертна мисията на СЗО, посетила  Китай от 14 януари насам, каза пред журналисти, че вирусът, убил над 2,3 милиона и заразил 107 милиона души по света, най-вероятно първо се е предал от животно на човек или се е разпространил чрез замразени храни. Той отбеляза като незначителна вероятността заразата да е излязла от секретна китайска лаборатория, която мисията посети.

Предаването на новия коронавирус от първо животно на второ и оттам - на човек, е най-вероятната хипотеза, заяви днес Бен Ембарек, цитиран от АФП. Хипотезата, че вирусът е бил изпуснат от лаборатория, е „изключително слабо вероятна“, добави той.


Администрацията на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп беше обвинила института по вирусология в Ухан, в която представителите на СЗО прекараха над три часа, че волно или неволно е допуснал новият коронавирус да излезе извън стените му, припомня АФП.

Заразата първо тръгна от 11-милионния провинциален център в Китай, който впоследствие беше поставен под 76-дневен пълен локдаун.

Експертите на СЗО в Китай обявиха, че не са намерили данни за наличие на вируса в Ухан преди откриването му през декември 2019 г., предаде АФП, цитирана от БТА.

„Няма достатъчно доказателства, за да се определи дали вирусът се е разпространявал в Ухан преди декември 2019 г.“, заяви шефът на делегацията на китайските експерти Лян Ваннян.

Предаването на вируса чрез животно е вероятно, но това животно още не е идентифицирано, добави той.

Бен Ембарек каза, че друга възможност за предаването на новия коронавирус е чрез търговията със замразени продукти, предаде Асошиейтед прес.

Агенцията отбелязва, че Китай отдавна поддържа теорията, че вносът на замразени храни е изиграл роля за избухването на пандемията.

Бен Ембарек призна, че продължилото близо месец разследване на екипа на експерти на СЗО от 10 държави в Ухан не е променило съществено това, което се знае за пандемията, предаде Ройтерс.

„Знаем, че вирусът може да оцелява в условия на дълбоко замразяване, но не ни е ясно дали той може оттам се предава на хора и при какви условия“, каза той.