Великобритания никак не се шегува. 

Пътниците, които се опитат да скрият, че са били в огнища на новите мутанти на коронавируса по света, могат да бъдат изпратени в затвора за до десет години, обяви днес в парламента здравният министър Мат Ханкок, съобщава таблоидът "Дейли мейл".

Правителството предлага в наказателния закон да бъде вписано ново престъпление - скриване, че човек е бил в една от рисковите страни в „червения списък“ на Обединеното кралство.

Това е част от поредица драконовски мерки на властите. Като част от тях от вчера всички пристигащи трябва да си правят по три теста за коронавирус - един преди заминаването и два през времето на изолация. Нарушителите са заплашени от хиляди лири глоба.

Ханкок обяви също, че правителството вече е осигурило 4600 стаи в 16 хотела, където ще бъдат настанявани карантинираните пътници.

Всички пристигащи от страните от „червения списък“ трябва да останат в стаите в продължение на 10 дни, като цената на човек е от £ 1750.

Пристигащите от десетки високорискови държави от „червения списък“ ще трябва да дадат отрицателен тест 72 часа преди пътуването и след това да бъдат прегледани два пъти на втория и осмия ден.

Неспазването на хотелската карантина ще бъде наказуемо с глоба до 10 000 британски лири, каза Ханкок.

Междувременно всички останали пътници също ще трябва да покажат отрицателен резултат, преди да дойдат в Обединеното кралство, и след това да си направят още два теста, докато се изолират у дома или в друго частно място за настаняване.

Ханкок каза, че нарушението на това правило ще се наказва с глоба от £1000 за първи път и с £2000  за втория.