Политическата показност никога не е била чужда нито на царска, нито на съветска Русия. Днес обаче я виждаме възродена и от президента Владимир Путин.

Щабът му очевидно планира офанзива в социалните медии в отговор на успешната кампания сред младите на главния критик на Кремъл Алексей Навални (отново затворник) във виртуалното пространство.

Руските власти организират демонстрации в знак на масова солидарност с Путин, предаде германската агенция ДПА, цитирана от БТА. В съобщения в социалните мрежи жители на Волгоград се оплакват, че са били подлъгани да участват в шествие в подкрепа на Путин под претекста, че се снима музикален клип. Вижте го:

Местен портал е съобщил, че много хора са участвали миналата седмица в това събитие, смятайки, че ще са масовка в патриотичен клип на популярната поп група "Любе". Казано им било, докато ходят, да размахват мобилните си телефони с включени фенерчета.

По-късно обаче член на Волгоградския областен парламент публикувал в Инстаграм видео от акцията, в която звучала популярна патриотична песен на "Любе" и вървял надпис: "Владимир (Путин), ние сме с Вас, с цялото си сърце и душа". Появиха се съобщения, че призивът на образователните власти за участие в проявата е бил отправен специално към учителите, лекарите, студентите и държавните служители.

Руският опозиционен сайт "Медуза" пише, че на участниците било казано, че изкачвайки стълбите към паметника на защитниците на Сталинград и загиналите във Втората световна война на Мамаев курган, те се снимат в клип за руските градове герои.

"Бяхме уверени, че това е някаква патриотична проява за деня на победата в Сталинградската битка. А после се оказа, че е нещо съвсем различно", разказва пред сайта един от участниците в снимките. "Мислехме, че сме за Сталинград, а се оказа, че сме за Путин", казва той.

При подобен случай студенти от Москва и Белгород се оплакаха, че са били използвани за пропагандни материали за Путин, публикувани по-късно от политици без тяхно знание.

Студенти от два московски университета - Академията „Тимирязев“ и Московския държавен юридически университет „Кутафин“ - са били подмамени да участват във флашмобове в подкрепа на Путин, съобщи "Медуза", позовавайки се на студентското издание "Докса".

На студентите от „Тимирязев“  е било казано, че флашмобът ще бъде посветен на руското знаме, на студентите от юридическия университет - че ще „да подкрепят страната си като лидер в борбата срещу COVID“. Било им обещано и да бъдат поканени в Държавната дума и да им бъдат връчени благодарствени писма.

Заснемането на клиповете е станало в московски хотел. Пристигналите там студенти били помолени да скандират текста: „Имаме един президент, заедно всекиго ще победим. Владимир Владимирович, ние сме с вас! Путин е нашият президент! " (На руски: "Президент у нас один, вместе всех мы победим. Владимир Владимирович, мы с вами! Путин — наш президент!").

Независимият информационен портал "Знак", цитиран от ДПА, подозира, че зад тези акции стои управляваща партия "Единна Русия". Този тип демонстрация на подкрепа за Путин се появи след вълната от протести в подкрепа на намиращия се в затвора дисидент Алексей Навални.

Екипът на Навални призова хората в Русия в неделя да се съберат пред домовете си с включени фенерчета на телефоните си в знак на солидарност с опозиционния лидер.

Обичам Путин, но заплатата е малка

Още преди Навални обаче Путин има навик да се къпе в народната любов из социалните медии. "Пряката линия на Владимир Путин" предлага на хората да заявят лично в кратък клип, че поддържат президента. Изисква се да съобщят името и местожителството си. Ето един пример от 2017 г. - шлосерът Анатолий:

Eто и по-пресен пример от Самара с коментар на възмутен от местен журналист за "пропутинското позорище":

Руската имперска традиция на пропагандни представления на доволство и лоялност може да се проследи до късния XVIII век, когато през 1787 г. княз Григорий Потьомкин, фаворит на императрица Екатерина II, построява бутафорни благоденстващи села в новозавладени територии край Черно море, за да ги покаже на владетелката по време на нейна обиколка там заедно с чуждестранни дипломати.

Сондажите на центъра за проучване на общественото мнение "Левада" показват, че докато Путин запазва високия си личен рейтинг и през пандемията (66%), електоралната подкрепа за него рязко е намаляла за последните три години (на 39% от 57%) и най-много привърженици президентът е загубил сред младите хора. Днес за него биха гласували 20% от хората от 19 до 36 години, сравнено с 36% от същата група преди година. Това е групата, която е най-активна в социалните мрежи. Подкрепата за президента остава стабилна сред поколенията над 40-годишна възраст и дори расте сред хората над 54-годишна възраст, за които главното средство за комуникация остава телевизията.

Русия търси съратник на Навални с международна заповед за арест

Междувременно, Русия издаде международна заповед за арест на Леонид Волков - съюзник на критика на Кремъл Алексей Навални, предаде Ройтерс, като се позова на агенция Интерфакс.

Волков, който е извън Русия, призова руснаците да се съберат близо до домовете си за кратък протест в Деня на Свети Валентин през уикенда, като включат светлините на своите мобилни телефони и запалят свещи, оформяйки фигура на сърце, и да публикуват снимки от проявата в социалните мрежи.

По-рано срещу него беше образувано наказателно дело за въвличане на деца в неразрешени масови акции и в края на януари той беше обявен за издирване. Предявени са му обвинения за склоняване на непълнолетни в социалните мрежи към извършване на противоправни действия, отбелязва Интерфакс.