Социалната мрежа Twitter обяви в блога си, че няма да блокира акаунти на политици, журналисти и активисти в Индия, въпреки заповед от правителството на Нарендра Моди.

"Да направим това би нарушило техните фундаментални права на свободно изразяване, гарантирани от индийските закони", пишат от социалната мрежа.

Това обаче не спря платформата да брокира или спре перманентно 500 акаунта от първоначалната заповед на местното министерство на електрониката и информационните технологии. Други акаунти са блокирани само в Индия, но се виждат извън страната. 

Преди седмица правителството на Моди предупреди Twitter, че трябва да премахне определено съдържание, иначе ще арестува техните работници в страната. Първоначално ставаше дума за 257 потребители, критикуващи управляващите в страната.

От компанията обясняват, че са получили няколко заповеди. Първите са били изпълнени моментално, но после отменени. 

Основната причина за реакцията на Моди е хаштагът #modiplanningfarmersgenocide ("Моди планира геноцид на фермерите"), отнасящ се към селскостопанските реформи на правителството. Става дума за дерегулация, която позволява на фермерите да продават на частни прекупвачи. Според поддръжниците на този подход това ще увеличи приходите им и ще им даде повече избор. Фермерските съюзи обаче твърдят, че малки текстове в закона крият капани, които всъщност ще доведат до монополизиране на пазара и в крайна сметка - спад на печалбите им.

Агрокултурата е отговорна за едва 15% от индийското БВП, но над половината от работниците в страната работят в сектора. През последното десетилетие десетки фермери се самоубиват всяка година, тъй като не могат да се справят с бедността. 

Twitter твърди, че разучава варианти за това кои акаунти може да остави според индийските закони. Местните пък настояват платформата да не цензурира критиците на правителството.