Частната космическа компания SpaceX отвори предварителни поръчки за достъп до бъдещата им услуга - сателитната интернет програма Starlink.

Първите сателити бяха изстреляни през 2018 г., а до сега компанията на Илон Мъск успя да разположи над 1000 в орбита около Земята. Първият етап от програмата обаче предвижда цели 12 000 сателита в космоса около планетата ни до няколко години.

През миналата година започна затворен бета тест в САЩ, Канада и Великобритания с над 10 000 души. Основната цел на проекта обаче е да има пълно покритие на Земята, и най-вече на места, където стандартният широколентов интернет стига трудно.

Засега клиентите могат да заложат депозит от 99 долара и да купят началния кит, който включва Wi-Fi рутер, сателитна чиния и доставката им. Доставянето на кита ще отнеме 6 месеца, а на сайта на Starlink можете да се регистрирате и да чакате съобщение кога услугата ще е достъпна във вашия регион. За момента покритие има между 45 и 53 градуса географска ширина.

Скоростта на Starlink е нестабилна - варира между 50 и 150 мегабита в секунда. За много части на света това е бърз интернет, и предимството на услугата е, че не се нуждае от подземни кабели, така че ще работи там, където такава инфраструктура липсва.

Голямото предизвикателство за компанията в момента е безопасното и ефективно разполагане на сателитите в орбита, така че да са възможно най-ефективни и да избягват колизии с множеството космически боклук. Мъск преди време заяви, че е възможно услугата Starlink да стане отделна компания от SpaceX - по всяка вероятност именно това е целта на предварителните поръчки, които да дадат представа как компанията ще се представя на борсата.