СИМОНА РУСЕВА 

БЕРЛИН - Баварската полииция задържа мъж, изградил бункер под къщата си срещу руска заплаха. Той натрупал и цял арсенал – 140 огнестрелни оръжия, 20 000 муниции и взривни вещества, собщи днес в Мюнхен говорител на силите на реда.

Арестуваният 59-годишен електротехник, чието име по закон заради течащо следствие не се съобщава, признал, че очаквал руско нападение срещу Германия. Той бил длъжен да защити семейството си.

Баварецът бил прегледан от психиатър, който не установил психични отклонения.

Проверка на криминалната служба не е установила и никакви връзки на задържания с неонацисти и екстремисти, нито с ислямисти. Нямало никакви данни мъжът да е планирал противодържавен акт. Той живеел със семейството си в собствена къща в околия Келхайм, в района на Регенсбург. Поради огромен журналистически интерес точното място не се съобщава.
Наред с огнестрелните оръжия, 80 от които пушки, от бункера са били иззети и 60 гранати, 20 килограма нитроцелулозен прах и 20 килограма субстанции за производство на взривове.

Открити били и големи количества хранителни запаси. Към бункера била изградена съвременна система за пречистване на въздух и вода.

Още на първия разпит мъжът признал, че бил обладан от страх. Той смятал, че Русия скоро щяла да нападне Германия. Човекът бил длъжен да помисли за защитата на близките си.

“Бункерът е с дебели стени. Наложи се да използваме тежка техника, за да пробием зидовете”, каза полицейски говорител. Поради трудоемката работа още не можело да се посочат размерите на убежището, но ставало дума за истински подземен лабиринт.

Тепърва ще се изяснява и кога е граден бункерът – още по време на студената война или при сегашната криза в Украйна. Известно е само, че съоръжението отговаря на съвременните стандарти. Допуска се бункерът да е съществувал и по време на Берлинската стена, а в последните години да е бил осъвременяван. Федерална провинция Бавария има обща граница с Тюрингия, която беше част от ГДР.

В момента се разпитвали и членовете на семейството на строителя на бункера, които той искал да спасява от руско нападение. Изяснило се, че отношенията били обтегнати, макар всички да живеели под един покрив.