"На строителите кажи да са живи и здрави, има подсигурени пари, не само за тях, за всички дейности в държавата. Така че българите да бъдат спокойни. С тази прекрасна Европейска комисия... можем да бъдем оптимисти. Неслучайно днешните прогнози са вече завишени за България - близо 3% за тази година и до 5% за следващата (ръст на БВП - б.р.).

Но аз съм убеден, че както говорихме - маса народ изкара COVID-а. Първи ще излезем от пандемията. Ваксинираме усилено. Работниците работят. Получават възнаграждения, хранят семейства и ако се направи сметка в последните години в пъти са се повишили доходите. Минимум с 10% на година."

Всичките тези твърдения на премиера Бойко Борисов - в този ред - се случиха в едно от петте живи включвания на Борисов във фейсбук от инспекции по пътни строежи и ремонти по протежението на магистрала "Тракия" в посока от София към Стара Загора. Слушател бе строител на магистралата, където в момента тече ремонт - в участъка около Чирпан, а придружител - зам.-министър Николай Нанков.

Преди това премиерът поиска да чуе по телефона "в ефир" вицето си Томислав Дончев, който да разкаже на каква онлайн среща е присъствал по повод европейския фонд за възстановяване от пандемията, в който за България се предвиждат 29 млрд. евро за следващите години.

Както е видно от Единния информационен портал, в който се публикува всекидневната статистика за развитие на пандемията, от началото на имунизационната кампания в България доза ваксина са получили точно 66 163 души. Най-актуалните данни на НСИ за населението на страната са към 31 декември 2019 г. и числото е 6 951 482 души. Това прави точно 0,95%. 

Според обобщените официални данни за страните от ЕС България е твърдо на последно място по брой имунизации, като с под 1% души, получили първа доза, освен нашата страна е само Естония. 

Пак според данните на Единния информационен портал у нас официално случаите на COVID-19 от началото на пандемията са точно 226 974 към днешна дата (в това число са и починалите пациенти, и вече оздравелите, и активните - б.р.). Това значи, че точно 3,27% от цялото население са гражданите, застигнати от коронавируса. 

По повод икономическите показатели премиерът очевидно под завишение има предвид обявената днес зимна прогноза на ЕК за възстановяването на икономиката в рамките на целия ЕС, на Еврозоната и на страните поотделно. Прогнозата за ръст на БВП в българия за 2021 г. сега е 2,7%, като в есенната прогноза бе 2,6%. По-съществен ръст се очаква за 2022 - 4,9 на сто при есенна прогноза от 3,7% - тоест завишение наистина има спрямо предишния анализ на ЕК.

Общите данни обаче показват още, че в ЕС има само 4 държави, при които се очаква по-нисък ръст на БВП за 2021 г. , отколкото в България - Нидерландия (1,8%), Австрия (2,0%), Литва (2,2%) и Естония (2,6%).